Palestína sa snaží o ďalší krok k suverenite

SITA, TA3
29.11.2012 09:48

Chce sa stať nečlenským pozorovateľským štátom OSN. V praxi by to znamenalo ďalší krok k potenciálnej štátnosti.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa vo štvrtok oficiálne obráti na Valné zhromaždenie OSN, ktorého členov požiada o udelenie štatútu nečlenskej krajiny Palestíne v rámci 193-člennej organizácii. Jeho iniciatíva nasleduje rok po tom, ako sa mu nepodarilo získať pre jeho vlasť plnoprávne členstvo v OSN.

Abbásov štvrtkový pokus má podľa odhadov veľkú šancu na úspech, keďže okrem ďalších tradične propalestínskych štátov ho podporujú aj viaceré vplyvné európske krajiny ako Francúzsko, Švajčiarsko či Španielsko. Viacero štátov vrátane Maďarska, Talianska, Poľska, Británie a Slovenska je ešte stále nerozhodnutých. Proti sa vyjadrilo Nemecko, Holandsko alebo Česko. Takmer istá je aj podpora stálych členov Bezpečnostnej rady OSN Ruska alebo Číny. Na druhej strane však stoja USA.

Ak chce byť Abbás so svojím návrhom úspešný, musí za jeho žiadosť zahlasovať nadpolovičná väčšina zo 193 členov VZ. Nečlenský štatút umožní Palestínčanom prístup k viacerým agentúram a inštitúciám OSN vrátane Medzinárodného trestného súdu (ICC), čoho sa obáva najmä Izrael. Varovanie pred možným obrátením sa Palestínčanov na ICC avizovala aj EÚ.

USA a Británia požiadali Abbása o zrušenie hlasovania o uznaní Palestíny

Spojené štáty a Veľká Británia požiadali v stredu palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása o zrušenie plánovaného hlasovania vo Valnom zhromaždení OSN o uznaní palestínskeho štátu. Obe krajiny tvrdia, že by to išlo proti mierovým snahám na Blízkom východe, informovala agentúra DPA.

Námestník šéfky americkej diplomacie Bill Burns a mierový vyslanec na Blízkom východe David Hale sa stretli s Abbásom, aby zdôraznili znepokojenie vlády USA nad touto iniciatívou. Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí Victorie Nulandovej tento krok nepomôže k dosiahnutiu palestínskeho cieľa - vytvoreniu nezávislého štátu popri Izraeli.


Šéf britskej diplomacie William Hague uviedol, že Abbás odmietol jeho žiadosť, aby sa v OSN nehlasovalo. Haque uviedol, že Británia sa pravdepodobne pri hlasovaní zdrží.


Valné zhromaždenie OSN bude dnes hlasovať o palestínskom návrhu na to, aby Palestíne udelili štatút nečlenského pozorovateľského štátu svetovej organizácie namiesto súčasného štatútu pozorovateľskej "entity". Išlo by o podobný štatút, aký má Vatikán, a znamenalo by to nepriame uznanie palestínskej štátnosti.

Izraelský expremiér Olmert návrh Palestínčanov podporuje

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert podporuje požiadavku Palestínčanov na uznanie ich štátnosti v Organizácii Spojených národov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

"Myslím si, že palestínska žiadosť je v súlade so základnými princípmi riešenia dvoch štátov. Preto nevidím dôvod byť proti," uviedol Olmert pre americký spravodajský portál The Daily Beast.
Vplyvný opozičný politik zdôraznil, že po schválení palestínskej žiadosti v OSN by Izrael musel obnoviť rokovania s Palestínčanmi. Cieľom by bolo predovšetkým dohodnúť sa na konkrétnych hraniciach, no tiež vyriešiť ďalšie otázky.

"Je čas podporiť, a povzbudiť, umiernené sily medzi Palestínčanmi. Abú Mázin (palestínsky prezident Mahmúd Abbás) a Salám Fajád (palestínsky premiér) potrebujú našu pomoc. Je čas poskytnúť ju,"
dodal Olmert.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok