Breivik je rovnako nebezpečný ako v roku 2011. Chýba uňho empatia, tvrdí súdna psychiatrička

TA3 TASR
20.1.2022 06:43

Súdom priradená psychiatrička v stredu vyhlásila, že nórsky terorista Anders Breivik je rovnako nebezpečný ako v roku 2011, keď zavraždil 77 ľudí. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

Breivik počas pojednávania o prepustení vyjadroval pravicové názory a použil nacistický pozdrav
TASR/AP

Breivika (42) odsúdili v roku 2012 na 21 rokov za mrežami. Tento verdikt môže byť predlžovaný dovtedy, kým bude tento muž považovaný za hrozbu pre spoločnosť. Samotný terorista trvá na tom, že sa "dištancuje od násilia" a chce byť podmienečne prepustený po odpykaní si súdom nariadených minimálne desiatich rokov.

"Riziko možných budúcich násilných činov sa nezmenilo od rokov 2012-2013, keď som robila svoje prvé hodnotenia," povedala psychiatrička Randi Rosenqvistová pri príležitosti Breivikovho podmienečného prepustenia, pričom dodala, že riziko je "vysoké".

"Stále trpí vysokým stupňom asociálnych, teatrálnych a narcistických porúch. Zároveň uňho absolútne chýba empatia," uviedla Rosenqvistová na súde v juhonórskom regióne Telemark.

Rosenqvistová sa vyjadrila v druhý deň pojednávaní, ktoré sa z bezpečnostných dôvodov konajú v telocvični väznice v meste Skien, kde je Breivik od roku 2011 väznený. Svedectvo Rosenqvistovej, jedinej psychiatričky povolanej na pojednávanie o podmienečnom prepustení Breivika, sa považuje za kľúčové pri určovaní, či bude terorista podmienečne prepustený. Väčšina expertov to považuje za veľmi nepravdepodobné.

Rosenqvistová ďalej vyhlásila, že Breivik by mal v prípade prepustenia "veľmi malú šancu na fungovanie" v spoločnosti. "Nenaplnil by svoje očakávania veľkosti. Prepadol by sa cez trhliny v nórskej spoločnosti, a to by mohlo spustiť (jeho) nové plány na agresiu," povedala nórska psychiatrička.

Breivik bol odsúdený v roku 2012 a o podmienečné prepustenie mohol požiadať po prvý raz po desiatich rokoch - táto minimálna lehota uplynula vlani 5. júna. Jeho zotrvanie vo väzbe však žiada i prokuratúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok