Nešťastie v Západných Tatrách. Lavína usmrtila 25-ročného skialpinistu

TA3 TASR
19.1.2022 20:24

Lavína v Západných Tatrách usmrtila v stredu 25-ročného skialpinistu. Horská záchranná služba o tom informovala na svojej internetovej stránke.

lavína
TASR/Dušan Hein (ilu)

Horských záchranárov požiadal o pomoc skialpinista, ktorý lyžoval dole z Holého vrchu do Kamenistej doliny spolu s dvoma kamarátmi. „Skialpinisti lyžovali žľabom, ktorý sa v spodnej časti zužuje a vytvára terénnu pascu. Spustili lavínu, ktorá dvoch z nich zasypala. Všetci mali komplet lavínový výstroj. Dvaja skialpinisti boli úplne kriticky zasypaní, teda celkom pod povrchom lavíny," uviedli.

Doplnili, že po prijatí správy požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Popradu. "Na heliporte v Starom Smokovci nastúpili do vrtuľníka dvaja horskí záchranári a spoločne leteli do Kamenistej doliny. Nezasypanému skialpinistovi sa pomocou lavínového vyhľadávača podarilo nájsť najskôr jedného kamaráta, ktorý bol približne jeden meter hlboko. Po vykopaní bol krátko dezorientovaný z nedostatku kyslíka, ale hneď sa u neho spontánne obnovili životné funkcie. Ľahšie zranenú mal dolnú končatinu," priblížili horskí záchranári.

Obaja skialpinisti spoločne pokračovali v hľadaní ďalšieho kamaráta. "Ten bol zasypaný v hĺbke 1,5 metra a po vykopaní neboli u neho prítomné životné funkcie, preto začali s jeho oživovaním. Po prílete vrtuľníka lekár Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby spoločne so záchranármi HZS pokračovali v oživovaní. Žiaľ, bezúspešne. Následne skialpinistov transportovali na Podbanské, kde zraneného prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci na prevoz do nemocnice. Telesné pozostatky 25–ročného skialpinistu odovzdali príslušníkom Policajného zboru a obhliadajúcemu lekárovi," dodali horskí záchranári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok