Europoslanci sa obávajú o demokratickosť volieb v Maďarsku, vyzvali na ich monitorovanie

TA3 TASR
19.1.2022 17:44

Skupina 62 poslancov Európskeho parlamentu z viacerých politických frakcií vyzvala Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby "v plnom rozsahu" vyslala misiu pozorovateľov na monitorovanie nadchádzajúcich parlamentných volieb v Maďarsku.

voľby ilustrak (SITA)
SITA

Boja sa o slobodu a spravodlivosť volieb

O iniciatíve europoslancov v stredu informoval týždenník Politico. Maďari pôjdu k volebným urnám 3. apríla, pričom kritici úradujúceho premiéra Viktora Orbána vyjadrili obavy, že voľby nemusia byť slobodné a spravodlivé.

"Pochádzame z piatich politických skupín a z 19 členských krajín. Všetci však máme spoločné obavy, že voľby sa nemusia konať podľa najvyšších demokratických štandardov," uviedli signatári listu zaslaného Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá pravidelne monitoruje volebné procesy v európskych krajinách.

Podľa Politico spoločný list európskych zákonodarcov odráža ich prehlbujúce sa obavy z oslabovania demokracie v Maďarsku a legitímnosti jeho inštitúcií. Výzva pre OBSE prichádza v čase, keď mnohí europoslanci presadzujú zníženie financovania Európskej únie pre Maďarsko z dôvodu porušovania zásad právneho štátu v tejto krajine.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe má niekoľko druhov misií na monitorovanie volieb. V krajinách, kde neočakáva vážne problémy, nasadzuje len obmedzenú misiu, ktorá v deň volieb nevykonáva systematické a komplexné pozorovania. Do krajín, kde existujú obavy z porušovania volieb, má organizácia možnosť vyslať misiu v plnom rozsahu, ktorá preskúma všetky aspekty volebného procesu, od kampane až po sčítavanie hlasov.

Europoslanci pripomenuli minulé voľby

Europoslanci v spoločnom liste poukázali na skúsenosti z maďarských volieb z roku 2018, keď obmedzená misia OBSE dospela k záveru, že "zastrašujúca predvolebná rétorika obmedzila priestor na vecnú diskusiu a znížila schopnosť voličov robiť informované rozhodnutia". Misia vtedy zistila, že vládne informačné kampane ohrozili možnosť spravodlivej volebnej súťaže politických strán. Teraz sú podľa europoslancov obavy z takýchto praktík ešte väčšie.

Poslanci odcitovali zmeny v maďarskej volebnej legislatíve, ktoré boli prijaté bez konzultácií širšej verejnosti v rámci výnimočného stavu dočasne zavedeného počas pandémie koronavírusu. Poukázali aj na zmeny v zákone, ktoré zvýhodňujú vládnu stranu, a na možnosti registrácie fiktívnych voličských adries.

Politico uviedol, že výzva poslancov Európskeho parlamentu prichádza len niekoľko dní po tom, ako sa na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe obrátila aj skupina 20 skupín maďarskej občianskej spoločnosti rovnako so žiadosťou o vyslanie plnohodnotnej monitorovacej misie.

Európsky týždenník zároveň spresnil, že hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács odmietol obavy, že by aprílové parlamentné voľby mohli byť zmanipulované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok