Dajte si pozor, s kým komunikujete na sociálnych sieťach. Polícia upozorňuje na prípady vydierania

TA3 TASR
19.1.2022 16:08

Polícia v Topoľčanoch upozorňuje verejnosť na množiace sa prípady zločinov vydierania na sociálnych sieťach.

počítač IT klávesnica internet technológie (SITA)
SITA

Na praktiky vydieračov upozorňuje s tým, že muža osloví prostredníctvom sociálnej siete neznáma žena s atraktívnymi fotografiami. Od začiatku ide o komunikáciu so sexuálnym nádychom. Navedie ho na to, aby jej poslal svoje erotické videá, fotografie, prípadne spolu vedú videohovor, kde je poškodený nahý.

Následne sa s ním spojí osoba, ktorá sa predstaví ako rodič danej ženy. Tvrdí, že je mladistvá alebo maloletá a buď jej poškodený zaplatí odškodné, alebo to oznámi na polícii ako rozširovanie detskej pornografie. Ďalej sa s ním spojí aj osoba vydávajúca sa za príslušníka Policajného zboru, ktorý sa pokúša dohodnúť "mimotrestné" a mimosúdne vyrovnanie. Tvrdí, že rodič sa o ich sexuálnej komunikácii dozvedel a chce vec riešiť v trestnom alebo súdnom konaní.

S poškodeným priamo komunikuje aj osoba, s ktorou sexuálnu komunikáciu viedol, a žiada od neho financie pod hrozbou zverejnenia jeho intímnych fotografií a videí na internete. Vyhráža sa mu, že ich zašle jeho partnerke, rodine, priateľom a blízkym s cieľom jeho diskreditácie.

"V každom prípade príde po komunikácii so sexuálnym nádychom poškodeného a páchateľa bezprostredný nátlak na poškodeného. Vydierači od neho žiadajú peniaze, rádovo v tisíckach eur. Páchateľ nie je nikdy ochotný sa s poškodeným stretnúť osobne a peniaze chce zaslať prostredníctvom bankového alebo iného prevodu," upozorňuje polícia a vyzýva na opatrnosť pri komunikácii s neznámymi ľuďmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok