Ľudia majú peniaze a skúšajú s nimi špekulovať. S cenami komodít sa už nehrajú len veľkí hráči

TA3
20.1.2022 07:00

Rast cien, ktorý sledujeme už nejaký čas, sa v tomto momente nedá zastaviť. Je to preto, že udalosti, ktoré ho spôsobili, sa už stali alebo sa stále dejú. O vysokej inflácii a meniacich sa cenách sme diskutovali s ekonómom z inštitútu INESS Martinom Vlachynským.

USA Čína obchodný spor vojna prístav kontajnery clo 1140px(SITA/AP)
SITA/AP

Dva scenáre

"Sme v novej, unikátnej situácii," skonštatoval ekonóm. Stojí pred nami otázka, či je vysoká inflácia dočasná, ako tvrdí väčšina centrálnych bánk, a o pár mesiacov sa vrátime nazad, na úroveň jedného alebo dvoch percent, s ktorými sme naučení žiť, alebo sa vyššia inflácia udrží aj v nasledujúcich rokoch, vyjadril sa Vlachynský. Vyššia inflácia by pritom mohla znamenať štyri až sedem percent. Ak sa inflácia udrží, podľa ekonóma bude mať dopady na celkovú ekonomiku, ale aj na finančé správanie jednotlivcov.

S infláciou súvisí dramatický nárast ceny elektriny či plynu. "Na prvom mieste sú energetické komodity, ale bolo to aj množstvo iných tovarov a služieb, stavebné materiály ako drevo, ale aj čipy a potraviny," vysvetlil ekonóm, aké oblasti zasiahlo zdražovanie. Zdôraznil, že k nadštandardnému rastu v tomto období dochádza pri mnohých druhoch tovarov.

"Inflácia nad štyri či päť percent je pomerne nezvyklá," konštatoval ekonóm s tým, že sú komodity, kde sú dochádza k vyšším výkyvom pravidelne. Zaradil k nim ropu, ale aj potraviny, ktorých  cenu ovplyvňuje sezónnosť. 

Príbeh cien dreva

Vlachynský upozornil, že napríklad cena dreva bola roky bez výkyvov, kým v lete 2021 dramaticky vzrástla. "Zo 400, 500 dolárov za jednotku na úroveň vysoko cez 1000 dolárov. Potom behom nasledujúcich mesiacov rovnako dramaticky spadla a pred Vianocami zase začala stúpať až na úroveň 1000 dolárov," priblížil ekonóm.

Na cenové zvraty pôsobí viac faktorov. "Začíname vidieť, že s rôznymi komoditami nešpekulujú už len nielen veľkí hráči ako hedžové fondy, ale stáva sa to akoby čoraz rozšírenejšou hrou medzi masami. To spôsobuje, že potom vystreľujú rôzne komodity, pri ktorých by sme to ešte pred pár rokmi nečakali," vysvetlil. "Ľudia majú peniaze a skúšajú s nimi špekulovať. Zložitejšie je vysvetlenie, ako sa k nim tie peniaze dostali, a koľko tých peňazí je," vyjadril sa Vlachynský.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok