Parkovanie na chodníkoch by malo skončiť v marci. Bratislava však žiada odklad

TA3 TASR
19.1.2022 13:17

Účinnosť právnej úpravy obmedzujúcej parkovanie na chodníkoch, ktorá má začať platiť od 1. marca, by sa mala posunúť aspoň na 1. január 2023. S touto výzvou prichádzajú viaceré bratislavské mestské časti, ale aj jednotliví komunálni poslanci. Poukazujú pritom, že do marca sa bratislavské samosprávy nedokážu dostatočne pripraviť na zavedenie zmien do praxe.

Parkovanie na chodníkoch malo skončiť v marci. Bratislava však žiada odklad
TASR

Zmenu vítajú, no času je málo

Starosta mestskej časti Vajnory Michal Vlček nazval schválenú novelu o zákaze parkovania na chodníkoch mimo vyznačených parkovacích miest ako "zmenu z jasného neba". "Máme zhodu a pochopenie pre pre zámer, ktorý chcel Slovensko pripojiť k ostatným štátom v Európe, kde je parkovanie na chodníku mimo vyznačených miest zakázané. Všetci cítime, že naše ulice idú nad limity svojich kapacít a že potrebujeme hľadať rovnováhu pri ich využívaní tak, aby za kratší koniec neťahali len tí najslabší," uviedol. Samosprávy sa však podľa neho nie príliš koncepčným procesom dostali pod tlak, keď parlament dal na takúto rozsiahlu a zásadnú zmenu len tri mesiace.

Najmä veľké mestské časti Bratislavy s hustou sídliskovou zástavbou sa podľa neho nedokážu do marca pripraviť na uvedenie novely do praxe. V uplynulých dňoch problém rozoberali na spoločnom stretnutí vedenia hlavného mesta a bratislavských starostov. Zhodli sa, že systematické riešenie parkovania je potrebné, nie však "chaotické politikárčenie". "Potrebujeme kompetentné, pripravené a realizovateľné rozhodnutia," skonštatoval Vlček.

Účinnosť novely chcú posunúť

Bratislavská mestská poslankyňa Monika Debnárová informovala, že na mestskej komisii pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu prijali uznesenie, ktorým vyzvali poslancov Národnej rady SR, aby posunuli účinnosť právnej úpravy zakazujúcej parkovanie na chodníkoch na začiatok roka 2023.

"Sme presvedčení, že to pomôže vytvoriť dostatočný priestor pre starostov a primátorov na zavedenie nových pravidiel v miestach, kde je to potrebné. Okrem toho obdobnú iniciatívu za oddialenie účinnosti vyvíjajú aj primátori Bratislavy a Košíc a niektorí starostovia veľkých mestských častí," skonštatovala.

Mesto Bratislava víta, že prijatá novela zákona o cestnej premávke umožní spraviť poriadok v parkovaní na chodníkoch, a teda zakáže parkovanie na chodníkoch mimo vyznačených miest. Rýchla účinnosť novely, od 1. marca, však podľa magistrátu dostáva mesto a mestské časti do situácie, keď nie je jasné, či za tak krátky čas dokážu legislatívne zmeny aj aplikovať v praxi.

Na februárovú schôdzu Národnej rady SR už predložili koaliční poslanci návrh zákona o cestnej premávke. Jeho úprava by mala umožniť mestám a obciam získať čas na vyriešenie nedostatku parkovacích miest a autá by mohli v prechodnom období parkovať aj na chodníku podľa doterajších pravidiel. Prechodné obdobie by malo trvať do konca marca 2024.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok