Nútiť rodičov k skráteniu rodičovskej dovolenky je nevhodné. KDH kritizuje odporúčania OECD

TA3 TASR
19.1.2022 10:44

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) nedávno pripravila ekonomický prehľad Slovenskej republiky. V nej odporučila napríklad skrátiť maximálnu rodičovskú dovolenku, aby boli ženy motivované vrátiť sa do práce. Mimoparlamentné KDH to kritizuje a žiada slobodu pre rodičov.

deti, rodičia, bicyklovanie, 1140x
TASR/Milan Kapusta

"Ženy matky nie sú stroje na peniaze a majú plné právo slobodne sa rozhodnúť, či chcú zostať s dieťaťom alebo skôr nastúpiť do práce. Rovnako otcovia. Nútiť ich k tomu tzv. dobre mienenými radami je nevhodné," myslí si hnutie.

Odborníčka na sociálne veci hnutia Gabriela Viazanková tvrdí, že merať hodnotu štátu iba cez hrubý domáci produkt (HDP) je neprijateľné. Možnosť voľby by sa podľa nej mala zachovať. Podotkla, že slovenské zákony umožňujú aj kombináciu výchovy a zárobkovej činnosti. "Ženy alebo aj muži navyše nemusia čerpať rodičovskú dovolenku počas celých troch rokov, ale táto možnosť je našou kultúrnou výhodou, rešpektuje dôstojnosť matiek či otcov a je lepšia aj pre deti," vyzdvihla.

KDH, naopak, upozorňuje na potrebu podporiť flexibilné zamestnávanie firmami, čo by uľahčilo matkám návrat do práce a aj dlhodobú starostlivosť o deti.

"Skúsenosti rodiča treba následne v zamestnaní oceniť a nie trestať. Matky či otcovia sa počas rodičovskej dovolenky zvyčajne zlepšia v rozvrhnutí pracovných úloh, riadení rozpočtu, logistike, v aktívnom počúvaní, trpezlivosti, tímovej práci či schopnosti prekonávať prekážky a pozerať sa na veci aj z iného uhla pohľadu," uzavrela Viazanková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok