SDKÚ vyzýva vládu, aby zastavila rušenie rovnej dane

SITA, TA3
28.11.2012 16:44

Opozičná SDKÚ-DS vyzýva vládu Roberta Fica, aby zastavila rušenie rovnej dane v parlamente, a aby kabinet udržal konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky.

SDKÚ vyzýva vládu, aby zastavila rušenie rovnej dane
SITA

"Treba zachrániť čo sa dá, je treba udržať priaznivé prostredie pre zamestnávateľov, tak aby ľudia neprichádzali o zamestnanie," vyhlásil na stredajšej tlačovej besede predseda strany Pavol Frešo.

Rovná daň je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca úspešný projekt a jej rušenie znamená menej práce pre ľudí a menej peňazí v štátnom rozpočte. Opozičný poslanec zároveň pripomenul, že kabinet Roberta Fica okrem zvyšovania daní zvýšil aj odvody či niektoré poplatky. "Vláda robí všetky opatrenia len také, ktorými vyháňa prácu zo Slovenska," upozornil Štefanec.

Ministerstvo financií v novele zákona o dani z prímov, o ktorej budú poslanci rokovať v druhom čítaní už na aktuálnej schôdzi parlamentu, napríklad obmedzuje možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne.

Rovnako rezort ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností, či zvyšuje sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 23 %. V prípade fyzických osôb sa má uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima a pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba dane.

Záznam tlačovej besedy SDKÚ-DS

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok