Na súostrovie Tonga mieri humanitárna pomoc, jej prísun však komplikuje sopečný popol

TA3 TASR
19.1.2022 07:25

Počet obetí cunami na súostroví Tonga stúpol na štyri. Záchranné tímy pokračujú v odpratávaní sopečného popola. Ten komplikuje prísun humanitárnej pomoci do krajiny, keďže pokryl pristávaciu dráhu letiska a stroje sa na miesto nemôžu dostať.

Vulkanický popol znečistil zdroje pitnej vody, krajinu, potraviny aj zdravotnícky materiál. Rozsah škôd nemožno presne určiť, keďže komunikačná sieť je do značnej miery poškodená. Nový Zéland na súostrovie vyslal loď svojho námorníctva. Na miesto má dopraviť najmä personál, záchranné a iné vybavenie aj zásoby. Na palube má aj armádnych potápačov a helikoptéru.

Ďalšia novozélandská loď dopraví na Tongu humanitárnou pomoc a pitnú vodu. O vyslaní pomoci uvažuje aj OSN. Organizácia chce väčšinu humanitárnych operácií riadiť na diaľku, aby jej pracovníci na ostrovy nezavliekli koronavírus, keďže v štáte zatiaľ zaznamenali iba jediný prípad. Tonga aj ďalšie tichomorské ostrovy majú prísnu protipandemickú politiku, keďže predchádzajúce epidémie spôsobili zánik viacerých komunít.

Katastrofa ich odstrihla od zvyšku sveta

Problémy majú aj s podmorským káblom, ktorý spája ostrovný štát so zvyškom sveta. Opravovať ho budú najmenej mesiac. V stredu to oznámilo novozélandské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra AFP. "Americká káblová spoločnosť avizuje, že oprava káblového spojenia Tongy bude trvať najmenej štyri týždne," uviedol novozélandský rezort diplomacie v rámci poskytovania aktuálnych informácií o katastrofe, ktorá zasiahla súostrovie Tonga a odstrihla ho od zvyšku sveta.

Podľa spoločnosti deštruktívny výbuch sopky zrejme spôsobil prerušenie podmorského kábla na dvoch miestach. K jednému prerušeniu kábla prišlo zhruba 37 kilometrov od pobrežia a k druhému v blízkosti sopky, čo sťažuje jeho opravu. Podľa spoločnosti už na miesto z Papuy Novej Guiney vyrazila loď, posádka ktorej bude opravu vykonávať.

S ostrovným štátom sa od sobotňajšej erupcie sopky podarilo spojiť najmä prostredníctvom satelitných telefónov, ktoré sa zväčša nachádzajú na veľvyslanectvách zahraničných krajín v tongskej metropole Nuku'alofa. Mobilný operátor Digicel sa v súčasnosti snaží obnoviť aspoň základnú lokálnu 2G službu na súostroví, avšak avizoval, že obnovenie medzinárodnej komunikácie môže byť ešte ďaleko.

Sobotňajšia erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. Spôsobila v Tichom oceáne aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok