Vyzval by som na opatrnosť. Súčasné opatrenia budú trvať niekoľko týždňov, uviedol Mikas

TA3
18.1.2022 20:31

Omikron mení pravidlá hry. Je nákazlivejší a preto budeme musieť nosiť respirátory aj v exteriéri. Inak sa ale opatrenia zmierňujú. Ako? Odpovedal v relácii Téma dňa hlavný hygienik SR Ján Mikas.

SaS vyzýva Mikasa
TASR/Jaroslav Novák

Hlavný hygienik Ján Mikas si myslí, že v prípade variantu omikron bude veľmi podstatné správne nosenie rúška a respirátora. Šíri sa veľmi rýchlo, Mikas uviedol, že sa veľmi líši od delty tým, že spôsobuje omnoho viac reinfekcií. Hygienik očakáva, že v priebehu niekoľkých týždňov bude dominovať aj na Slovensku. 

"Vyzval by som na opatrnosť, obzvlášť najrizikovejšiu časť populácie," povedal Mikas v relácii. Mikas konštatoval, že dodržiavaním zásad a opatrení sa znižuje riziko nákazy omikronom. 

Hlavný hygienik potvrdil, že v ďalšom uvoľnení sa zrejme bude skracovať karanténa a izolácia osôb. "Je samozrejmé, že ten počet nakazených (omikronom) je oveľa vyšší, než ukazujú laboratória," uviedol Ján Mikas. 

Odborníci odporúčajú testovanie vo firmách aspoň dva až trikrát týždenne. Oficiálna vyhláška hovorí o jednom teste za týždeň. S hrozbou omikronu hygienici vydali vyhlášku, ktorá hovorí o nosení respirátora aj v exteriéri, v tom prípade, že nie je možné dodržať dvojmetrový odstup. 

"Aj po prekonaní sa tvorí imunitná odpoveď," povedal Mikas. Ďalej uviedol, že prekonanie sa bude uznávať aj naďalej. Prevádzky zatiaľ fungujú v režime OP, hlavný hygienik poznamenal, že toto opatrenie je dočasné. Rozdiel je najmä v tom, že ľudia, ktorí sú očkovaní/prekonaní majú nižšiu šancu ťažkého priebehu. 

Hromadné podujatia sú rozdelené do troch skupín. Režim OP+ bude platiť pri vysokorizikových podujatiach. Hlavný hygienik Mikas uviedol, že sprísnené opatrenia by mali platiť počas vlny omikronu. V priebehu ďalšieho týždňa budú vydané ďalšie vyhlášky. Mikas konštatoval, že konzílium sa bude snažiť rýchlo reagovať. Súčasné opatrenia podľa neho budú trvať niekoľko týždňov.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok