Športové hviezdy sa cítia nezničiteľné. Djokovič bol kontroverzným hráčom už pred očkovacím škandálom

TA3
19.1.2022 11:51

Novaka Djokoviča po urputnom zápase za účasť na Australian Open bez toho, aby sa musel očkovať, v nedeľu deportovali z Melbourne. Tamojší federálny súd špičkovému srbskému tenistovi znemožnil obhajobu titulu. Djokovičova kauza bola niekoľko dní jednou z najsledovanejších na svete. Čo to preňho znamená?

Djokovič - konzerva
TASR/AP

Rekordéri mužského tenisu

Deportácia je pre tenistu veľkou ranou, keďže s najväčšími konkurentmi Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom je nerozhodný v 20 grandslamových tituloch v dvojhre, čo je najviac v histórii mužského tenisu. Pre The Conversation o tom píše profesor športového manažmentu z Univerzity technológií v Sydney Daryl Adair.

Rozhodnutie bolo ranou aj pre Australian Open. Keďže Federer vypadol so zranením, Djokovič a Nadal boli hlavnými ťahákmi tohtoročného mužského turnaja. Aj keď reputácia Australian Open utrpela, status jedného zo štyroch grandslamových turnajov má svoju pevnú hodnotu. Dlhodobejšie škody môže utrpieť Djokovičova povesť.

Vzhľadom na ostro sledovaný príbeh boja srbského tenistu o zotrvanie v Austrálii, ktorý zahŕňa lekársku výnimku z očkovania proti covidu, súdne odvolania, ale aj otázky, ktoré vyvstali v súvislosti s jeho infekciou koronavírusom v decembri – je verejná mienka v otázke Djokoviča ako na hojdačke.

Djokovič TASR/AP

Polarizujúca osobnosť

Djokovič je dlhodobo polarizujúcou osobnosťou tenisu. Napriek jeho atletickosti, vytrvalosti a duševnej húževnatosti bol obviňovaný z predstierania či „preháňania“ zranení, aby docielil lekárske prestávky, keď mal jeho súper šťastnú sériu. Rovnako ako iní hráči, aj Djokovič sa na kurte správal neslušne, občas zahodil raketu a zažil aj diskvalifikáciou z US Open v roku 2020 po tom, čo bezohľadne, aj keď náhodne, vrazil loptičku do čiarovej rozhodkyne.

V porovnaní s takými obľúbenými hráčmi, ako sú Federer s Nadalom, má Djokovič užšiu fanúšikovskú základňu. Na Australian Open mal vždy živú podporu veľkej srbskej menšiny, ktorá dávala svoju priazeň najavo vlasteneckým spevom a srbskými vlajkami. Nálada zvyšku davu by pravdepodobne bola zmiešaná, pričom niektorí by nepochybne vyjadrili svoje nepriateľstvo. 

Čo ostatné turnaje?

Ďalším dôvodom na rozpaky okolo Djokovičovho pôsobenia je otázka, či bude čeliť problémom s vízami aj na iných veľkých tenisových turnajoch. Rýchle rozšírenie variantu omikron môže zmeniť pravidlá pre neočkovaných hráčov v rôznych krajinách a na turnajoch.

Zdá sa, že Djokovič nebude v priebehu niekoľkých mesiacov čeliť žiadnej prekážke spojenej s očkovaním, aby mohol súťažiť na French Open. Francúzsky minister športu povedal, že Djokovič „by sa mohol zúčastniť“, hoci na rozdiel od očkovaných hráčov bude musieť dodržiavať protokoly „zdravotnej bubliny“. Čo sa týka Wimbledonu, neočkovaní medzinárodní návštevníci Spojeného kráľovstva sú v súčasnosti povinní absolvovať opakované testy na covid počas niekoľkých dní, plus desaťdňovú karanténu v bydlisku podľa vlastného výberu.

Turnaj US Open sa zdá byť menej istý. Neočkovaní nemajú povolený vstup do určitých vnútorných priestorov v New Yorku bez lekárskej výnimky. Ak by teda Djokovičov zápas ovplyvnil dážď a bolo by potrebné zavrieť strechu, nie je jasné, čo by organizátori urobili. Mohla by z toho byť nútená prehra.

Vzhľadom na to, že Djokovič je menej náchylný na zranenia ako Federer alebo Nadal a prežíva jeden zo svojich najlepších rokov, je stále pravdepodobné, že odíde do dôchodku s najväčším počtom mužských grandslamových titulov. Ak áno, môže byť právom považovaný za najväčšiu mužskú tenisovú hviezdu všetkých čias. Ako si ho však ľudia zapamätajú, je zložitejšia otázka. V istom zmysle sa zdá, že Djokovič sa vyžíva v tom, že je zobrazovaný ako „úhlavný nepriateľ“ Federera a Nadala – to podnietilo jeho túžbu prekonať ich grandslamové tituly.

Napriek všetkému svojmu tenisovému majstrovstvu však Djokovič mimo kurtu často vzbudzuje rozpaky – nielen v súvislosti s jeho názorom na vakcíny, ale aj kvôli pseudovedeckým úvahám, ktoré sú základom pre niektoré jeho verejné vyhlásenia. Ako povedal austrálsky tenista Nick Kyrgios, Djokovič pôsobí ako „veľmi zvláštna mačka“.

Dráma z minulého týždňa bude mať vplyv na to, ako sa na Djokoviča pozerajú ostatní. Rozhodnutie Austrálie nahnevalo jeho priaznivcov, upútalo pozornosť jeho odporcov a prinútilo aj neutrálnych pozorovateľov, aby zaujali stanovisko k jeho kauze. Keď príde reč na Novaka Djokoviča, každý bude mať určite svoj názor.

Budú sa musieť športové hviezdy obávať, že ich výroky o vakcínach budú mať vplyv na ich kariéru? Keith Parry z Katedry manažmentu športu na Univerzite v Bournemouthe zdôrazňuje, že špičkoví hráči sú bohatí, mladí a cítia sa nezničiteľní. "Ale možno si teraz dvakrát rozmyslia, čo hovoria na sociálnych sieťach o vakcínach. Bude zaujímavé sledovať, ako sa budú pozerať na športovcov, ktorí očkovanie odmietajú. Poškodí to Djokovičov imidž alebo, ako to často býva, bude mu odpustené a epizóda bude vypísaná z jeho príbehu?" pýta sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok