V dôsledku súdnej reformy by mali odísť sudcovia aj úradníci. Efekt by mohol byť devastačný

TA3
19.1.2022 07:00

Návrh súdnej mapy mieri do parlamentu. Napriek tomu, že ide o jednu z kľúčových reforiem tejto vlády, ministerka spravodlivosti má problémy s podporou koaličných poslancov. Čo všetko bolo schválené a v čom si kto protirečí? V relácii Tak takto?! sme diskutovali so sudkyňou Marcelou Kosovou.

súd súdy pojednávanie súdna sieň justícia 1140 px SITA/Branislav Bibel
SITA/Branislav Bibel

Nadšená Kolíková

Sudkyňu neprekvapilo, že vláda schválila materiál, pri ktorom je otázne, či si ho stihla naštudovať. Kosová bola prekvapená z komunikácie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej po tom, ako súdna mapa prešla vládou. Vo vyjadreniach ministerky a ostatných ministrov boli podľa nej veľké rozdiely. "Človek by mal dojem, že každý sedel na úplne inom zasadnutí," zhodnotila. "Jedni z toho boli úplne nešťastní a pani ministerka bola nadšená, ako to dobre dopadlo."

"Podstatou toho, čo vláda schválila, sú štyri zákony. Jeden zákon sa týka mestského súdu v Košiciach, druhý sa týka mestského súdu v Bratislave, potom je tam zákon o okresných súdoch, povedané zjednodušene, a zákon o krajských súdoch," vysvetlila Kosová. Tieto materiály sú už posunuté na poslancov parlamentu, aby o reforme hlasovali a rokovali.

Všetko naraz

Námietky, ktoré majú v súčasnosti k reforme súdov koaliční poslanci, sú podobné, ako výhrady, ktoré má odborná verejnosť už od začiatku. "Bohužiaľ, ten materiál sa neposunul ani z nášho pohľadu do takej úrovne, aby sme mohli s pokojom povedať, že jeden, druhý, tretí alebo štvrtý je pripravený korektne a naozaj dosiahne ciele, ktoré deklaruje," tvrdí sudkyňa.

Podľa Kosovej je ďalším negatívom Kolíkovej reformy to, že všetky zmeny nezavádza postupne, ale naraz. Pôvodný prvý zákon síce rozdelila na štyri, ale ich platnosť sa má začať v ten istý deň. Podľa Kosovej tak pri reforme chýba medzištádium na vychytávanie múch.

Špecializácia a náhodný výber

Kosová je presvedčená aj o ďalších nedostatkoch reformy. Kolíková podľa nej operuje s tým, aby na každom súde na každý typ agendy museli byť minimálne traja sudcovia, inak nie je zabezpečená špecializácia a náhodný výber. Takýto krok nemá podľa Kosovej oporu v Európskej komisii ani v žiadnych slovenských zákonoch.

V rámci výpočtu vplyvov reformy na verejné financie uvádza Kolíkovej dokument masívny pokles zamestnancov súdov aj sudcov. pri mestskom súde v Bratislave sa odhaduje odchod 15 sudcov a 80 zamestnancov, pri krajských súdoch sa odhaduje odchod 33 sudcov a 155 zamestnancov. Pri zákone o okresných súdoch by malo ísť o odchod 17 sudcov a 137 zamestnancov, ako priblížila Kosová. Nie je pritom jasné, či by dostali výpoveď alebo sami odišli.

Odchod takéhoto množstva zamestnancov by mal podľa sudkyne devastujúci vplyv na fungovanie justície. "Nie je výmysel, že sudca bez administratívneho pomocného aparátu, či asistentov a vyšších súdnych úradníkov môže urobiť tak 55 percent svojej práce," skonštatovala Kosová s tým, že podporný personál má svoj význam.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok