Moderna vyvíja kombinovanú vakcínu proti covidu a chrípke. Dokončuje aj tú proti omikronu

TA3 TASR
17.1.2022 22:36

Americká farmaceutická spoločnosť Moderna v pondelok uviedla, že dokončuje vývoj vakcíny proti koronavírusovému variantu omikron a dáta o nej by mohli byť dostupné v marci. Výrobca liečiv zároveň vyvíja aj kombinovanú posilňujúcu vakcínu proti koronavírusu a chrípke, pričom dúfa, že s jej distribúciou začne v niektorých krajinách v budúcom roku.

Únia si od Moderny objedná ďalších 150 miliónov dávok vakcín proti covidu
TASR/AP

"Vakcínu (proti variantu omikron) dokončujeme... Dúfame, že v marci budeme mať k dispozícii dáta, ktoré budeme môcť zdieľať s regulačnými úradmi, aby sme si mohli premyslieť naše ďalšie kroky," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Stephane Bancel na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose.

Moderna okrem toho v súčasnosti pracuje aj na vývoji kombinovanej vakcíny proti koronavírus, chrípke a respiračnému syncyciálnemu vírusu. "Našim cieľom je umožniť, aby bola k dispozícií iba jedna posilňujúca dávka ročne, aby sme potom nemali problémy tam, kde sa ľudia nechcú počas zimu nechať zaočkovať dvoma až troma vakcínami," uviedol Bancel. Zároveň dodal, že táto vakcína bude dostupná najskôr na jeseň v roku 2023, a aj to zrejme iba v niektorých krajinách.

Bancel zároveň na fóre uviedol, že Moderne sa v roku 2021 podarilo distribuovať 807 miliónov dávok svojej vakcíny proti koronavírusu, pričom jedna štvrtina z nich putovala do krajín s nízkym príjmom. Spoločnosť dúfa, že vďaka navýšeniu kapacity dokáže tento rok vyrobiť dve až tri miliardy dávok tejto vakcíny, píše agentúra AFP.

Mnohé krajiny začali ponúkať svojim obyvateľom tretiu dávku vakcínu proti Covid-19, pričom Izrael pristúpil už k podávaniu štvrtej dávky. Podľa spoločnosti Moderna bude štvrtú dávku protikoronavírusovej vakcíny mnoho ľudí potrebovať na jeseň tohto roku, keď začne klesať účinnosť tretej dávky.

Mnohí odborníci však vyjadrili pochybnosti o podávaní štvrtej posilňujúcej dávky, pretože sa obávajú toho, že opakované podávanie vakcíny môže mať na imunitný systém človeka napokon negatívny účinok. Popredný vedec a poradca americkej vlády Anthony Fauci však na ekonomickom fóre uviedol, že o tom neexistujú žiadne dôkazy. Podľa Fauciho by však bolo najlepšie, ak by posilňujúce vakcíny účinkovali proti viacerým potenciálnym variantom koronavírusu naraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok