Bylinkové zlato: Šafran je elixírom mladosti, zmení vašu pleť na nepoznanie

TA3/zm
25.1.2022 08:00

Hovorí sa, že je niečoho málo ako šafranu, pretože na výrobu jedného balíčka tejto koreniny je potrebné nazbierať a usušiť asi tisícku kvetov. Zber navyše prebieha len dva týždne v roku, kedy bylinka kvitne. Korenie, ktoré skvele dochucuje jedlá, používame v našej kuchyni málo, a ešte menej vieme o jeho účinkoch na pleť.

Bylinkové zlato: Šafran je elixírom mladosti, zmení vašu pleť na nepoznanie
Pexels/Victoria Bowers

Šafran sa začína stávať populárnou ingredienciou v kozmetike a hoci tu bol od nepamäti, do popredia v beauty produktoch sa dostáva až dnes. Nie každá žena si ho však bude môcť dopriať, keďže je o šafrane známe, že ide o jednu z najdrahších korenín na svete.

Výhody šafranu pre pleť

V prvom rade si povedzme, čo táto exotická bylinka dokáže. Má antioxidačné účinky, takže dokáže pokožbu zbaviť zápalov i akné a dlhodobo ju chráni pred vznikom nových hnisavých ložísk.   

Na pleti dokáže šafran urobiť neviditeľný film, cez ktorý len tak ľahko nepreniknú ani slnečné lúče, ani nepriaznivé vplyvy z vonkajšieho okolia ako je smog, cigaretový dym alebo akékoľvek znečistenie ovzdušia.

Všetky tieto faktory prispievajú k predčasnému starnutiu pleti, preto je šafran určený každej žene, ktorá chce omladiť, zmierniť tvorbu vrások a spevniť pleť.

Zázračné kartenoidy

Kto sa stretol so šafranom v kuchyni určite vie, že sa ako korenie pridáva do pokrmov aj preto, ako krásne zafarbí jedlo. Typický odtieň šafranu dodávajú kartenoidy, a práve tie sú cennou zložkou, na ktorej stavia moderná kozmetika.

Kartenoidy pomáhajú pri regenerácii a celkovom zdraví kožných buniek, ďalej zabezpečujú skvelú cirkuláciu krvi, vďaka čomu zlepšujú stav kože na celom tele. Na tvári to kozmetický priemysel využíva najčastejšie v krémoch na oči, keďže šafranové zložky minimalizujú tmavé a opuchnuté kruhy pod očami a vedia si poradiť aj s hyperpigmentáciou. Karteniody ako súčasť telových produktov zas bojujú proti celulitíde, striám a dokážu zmierniť aj jazvy.  

Bylinkovým zlatom sa šafran nenazýva náhodou. Už staré civilizácie poznali jeho zázračné účinky a dodnes je súčasťou napríklad ajurvédskej medicíny. Medzi najväčších pestovateľov šafranu tptiž patrí India, ale aj Čína, Irán, Maroko alebo Španielsko. Odroda z indického Kašmíru sa však považuje za najlepšiu a najdrahšiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok