Printové médiá na Ukrajine musia vychádzať výlučne v ukrajinskom jazyku, ruština dostáva stopku

TA3 TASR
17.1.2022 09:00

Na Ukrajine začalo platiť ustanovenie jazykového zákona, ktoré vydavateľov celoštátnych a regionálnych printových médií zaväzuje, aby povinne používali ukrajinský jazyk.

Kyjev Ukrajina 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ruština výrazne obmedzená

Vydavatelia nemajú zakázané vydávať svoje produkty v iných jazykoch, napríklad v ruštine, ale ak chcú toto právo využiť, budú musieť zabezpečiť, že všetky jazykové mutácie vyjdú v rovnaký deň, s rovnakým obsahom i v rovnakom náklade.

Prípustná bude aj distribúcia tlače na základe predplatného, ale za predpokladu, že bude zabezpečený aj jej variant v štátnom jazyku, informovala agentúra UNIAN. Príslušné ustanovenie jazykového zákona vstúpilo do platnosti v nedeľu 16. januára. Pre tlačoviny, ktoré vydávajú jednotlivé mestá a obce, začne uvedená požiadavka platiť až od 16. júla 2024.

Zákonná norma sa nevzťahuje na tlačené médiá, ktoré sú vydávané v jazykoch pôvodných obyvateľov Ukrajiny, v angličtine a iných úradných jazykoch EÚ. Ako poznamenal spravodajský web Meduza.io, ruština sa do zoznamu jazykov, ktoré majú takúto výnimku, nedostala.

Okrem toho sa od 16. júla 2022 stane povinné používanie ukrajinského jazyka aj v rozhraniach počítačových programov, ako aj na oficiálnych webových stránkach a stránkach sociálnych sietí. 

Podľa agentúry DPA posledný v ruštine vychádzajúci denník na Ukrajine - Vesti - prešiel na ukrajinčinu od 10. januára. Zákon O zabezpečení používania ukrajinského jazyka ako štátneho jazyka bol prijatý v apríli roku 2019. Používanie ukrajinčiny je podľa neho povinné vo všetkých oblastiach vrátane kultúry, medicíny a sektora služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok