Bödör nepôjde do väzby, sudca nevyhovel návrhu prokurátora

TA3 TASR
16.1.2022 14:50

Obvineného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra prepustili zo zadržania na slobodu. V nedeľu popoludní o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť.

Rozhodovať bude Najvyšší súd SR. Informoval o tom obhajca Norberta Bödöra Marek Para. "O pár dní bude rozhodovať NS SR, my sa ideme pripravovať na toto rozhodovanie," podotkol obhajca. Hovorí, že dôvody prepustenia jeho klienta zo zadržania súvisia s prieťahmi a nedodržaním lehôt. Norbert Bödör cestou do auta svojho advokáta na otázky novinárov neodpovedal.

Väzobný návrh sa týkal kauzy Valčeky, respektíve Judáš. Norbert Bödör v nej má byť stíhaný za korupčnú trestnú činnosť. Para tvrdí, že jeho klient v tejto veci už vypovedal v januári 2021 po tom, čo mu v decembri 2020 vzniesli obvinenie. "Môj klient je nevinný," vyhlásil obhajca.

"Väzobné stíhanie obvineného Ing. N. B. v tejto trestnej veci, v ktorej je stíhaný pre prečin a v ktorej boli zistené prieťahy, by predstavoval neoprávnený a neprípustný zásah do ústavou garantovaného práva na osobnú slobodu, keďže navrhované väzobné stíhanie by malo nasledovať bezprostredne po výkone väzby obvineného v inej zbiehajúcej trestnej veci, ktorá trvala vyše 19 mesiacov," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Najvyšší súd by mal rozhodovať o sťažnosti prokurátora na verejnom zasadnutí 20. januára.

Podanie sťažnosti, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd, potvrdila aj hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Zároveň zdôraznila, že súdy, ktoré opakovane rozhodovali o väzbe obvineného, potvrdili dôvodnosť vedeného trestného stíhania, ako aj jednotlivých väzobných dôvodov, a to aj po podaní obžaloby vo veci Dobytkár.

"Inými slovami, potvrdili správnosť a zákonnosť konania vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP. K nálezu Ústavného súdu SR prišlo výlučne z dôvodu formálno-procesnej chyby ŠTS pri rozhodovaní o predĺžení väzby, spočívajúcej v spornom výklade detailných ustanovení rozvrhu práce ŠTS. Aj v aktuálne posudzovanom prípade (korupcia v kauze Valčeky) súd nijako nespochybnil dôvodnosť vedeného trestného stíhania obvineného N. B.," doplnila Tökölyová.

Obvineného podnikateľa najskôr vo štvrtok prepustili z väzby, kde bol pre kauzu Dobytkár. Národná kriminálna agentúra ho o pár hodín neskôr opätovne zadržala. Norbert Bödör čelil aj dvom obžalobám.

Hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár nariadil Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, na 25. februára. Obžaloba sa týka 13 osôb. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v decembri 2021 obžalobu na 11 osôb aj v kauze Očistec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok