Internet bez cielenej online reklamy. Európska komisia navrhuje zaviesť nové pravidlá pre digitálne služby

TA3
16.1.2022 13:12

Cielená online reklama možno zmizne z internetu. Európska komisia to navrhuje zaviesť v nových pravidlách pre digitálne služby. Argumentuje väčšou ochranou súkromia užívateľov. Odborníci ale upozorňujú, že mnohé internetové služby sú bezplatné práve pre cielenú reklamu. V budúcnosti to tak už nemusí byť.

Pozná to každý používateľ internetu alebo mobilných aplikácií. Na lištách sa objavuje reklama presne toho tovaru, ktorý zvažujú kúpiť. Moderné algoritmy totiž sledujú, čo ľudia na webe pozerajú a potom im to ponúkajú v cielených reklamách. Európska komisia navrhla nový súbor pravidiel, ktorý má tieto praktiky obmedziť alebo úplne zakázať.

Podľa odborníkov je cielená reklama len špičkou ľadovca v celom mechanizme. Sociálne siete a rôzne aplikácie dlhodobo sledujú každý náš pohyb v digitálnom priestore. Ľudia pritom svoje údaje radi poskytujú zadarmo a odkliknú takmer čokoľvek. Napríklad výmenou za vtipné video.

Ľudia nie sú veľmi ochotní platiť peniazmi, tak začali platiť svojimi informáciami o sebe. Firmy sa tak postupne vytvorili profily ľudí, kto to je, o čo sa zaujíma a aké typy produktov by sa im dali ponúknuť.

Podľa ekonóma je ale z pozície štátu ťažké určiť, čo je to správna miera súkromia, ktorú možno regulovať a vynucovať.  Ak by tieto reklamy boli obmedzené, mnohé internetové stránky by museli spoplatniť svoje služby.

V prípade, že návrh Európskej komisie o obmedzení cielenej online reklamy prejde, bude platiť v celej únii. Odborníci ale upozorňujú, že v digitálnom svete, ktorý nepozná hranice členských štátov  bude vynucovanie dodržiavania nových pravidiel veľmi náročné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok