Kaliňák povedal, že Bödör je zatiaľ nevinný. Smeru vadia rozviazané ruky polície, uviedol Krúpa

TA3
16.1.2022 12:38

Norbertovi Bödörovi, ktorého vo štvrtok oslobodil Najvyšší súd SR, opäť hrozí väzba. Robert Fico to považuje za porušovanie ľudských práv, kritizuje spôsob jeho zadržania a tvrdí, že je nevinný. Čo na to šéf parlamentného branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa z OĽANO a člen predsedníctva strany SMER-SD Robert Kaliňák?

Zmluva s Američanmi o obrannej spolupráci má zelenú. Napriek kriku opozície a kritike generálneho prokurátora ju vláda odklepla jednomyseľne. Tvrdí, že naša armáda bude vďaka americkým dolárom lepšie pripravená. Opozícia hovorí o zrade a chystá referendum. 

100 miliónov dolárov na opravu letísk na Sliači a v Kuchyni výmenou za vstupenku pre amerických vojakov do týchto objektov. Vláda si od zmluvy s USA sľubuje obranyschopnejšiu armádu. Slovensko je posledné na východnom krídle NATO, ktoré takúto zmluvu s Američanmi nemá. Pred štyrmi rokmi rozbehnuté rokovania Pellegriniho vlády s Washingtonom uťal Andrej Danko. 

Aj v tomto prípade platí, že keď dvaja čítajú to isté, nie je to to isté. Šéf prokuratúry aj opozícia bijú na poplach – hovoria o ohrození suverenity americkými základňami. Vláda kontruje - nejde o žiadnu voľnú vstupenku. Opozícia preto zvoláva mimoriadnu schôdzu. Chce, aby poslanci odklepli referendum o zmluve s Američanmi. Ak nie, Smer to skúsi cez petičnú akciu. Pred tým, ako zmluva príde do parlamentu, ju musí podpísať minister, ktorého tým poverí prezidentka. Niekoľkí bývalí politici jej odkázali, aby ju najskôr poslala na kontrolu ústavnému súdu. Ak dohodu s Američanmi parlament schváli, posledné slovo bude mať opäť hlava štátu.

Člen predsedníctva strany Smer-SD Robert Kaliňák v súvislosti s obvinením nitrianskeho podnikateľa Bödöra hovoril, že zatiaľ je nevinný. "Každý, do finálneho rozhodnutia súdu, je nevinný," povedal smerom k vyjadreniam predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý taktiež tvrdí, že podnikateľ je nevinný. Kaliňák kritizoval, že proces s Norbertom Bödörom už trvá veľmi dlho. "Osem mesiacov nekonali a reťazenie väzby je zakázané" uviedol. 

Šéf parlamentného branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa z OĽANO si o Bödörovi myslí, že Smer vykonáva aktivity a s Bödörom boli dlhšie prepojení, keďže sa ho snažia vo vyjadreniach brániť. "Svojim spôsobom mu hovoria, že nech to vydrží," myslí si poslanec Národnej rady SR.

Kaliňák hovoril o porušovaní práv

Kaliňák tvrdil, že za súčasnej vlády sa častokrát porušujú práva ľudí. O zadržaní Roberta Fica na prostestnom autosprievode si myslí, že bolo účelové. 

Šéf výboru Krúpa si myslí, že orgány činné v trestnom konaní konajú nezávisle. "Pán Kaliňák mieša hrušky s jablkami," uviedol. "Ja viem, že vám vadí, že orgány konajú. Chápem to, je to človek, ktorý je vám blízky," povedal Krúpa. Poslanec opakovane hovoril, že strana Smer-SD to kritizuje, pretože im vadí, že polícia má rozviazané ruky. 

Krúpa stojí za Hamranom

Krúpa si myslí, že nové vedenie polície si Štefan Hamran zvolil správne, podľa jeho slov sú to ľudia, ktorí sú skúsení a vzdelaní v tomto odbore. 

Kaliňák zase povedal, že Hamran bol vo vedúcich pozíciách aj počas toho, keď bol on ministrom vnútra. "Kde bol tie roky, keď pôsobil pod Tiborom Gašparom a nesťažoval sa," uviedol. Reagoval tak na tvrdenia Juraja Krúpu o tom, že počas jeho vedenia nemala polícia rozviazané ruky. Robert Kaliňák plánuje so stranou Smer podať na Štefana Hamrana trestné oznámenie za zneužívaní právomocí. Hamran to považuje za zastrašovanie. 

Strana Smer chce referendum o obrannej zmluve s USA. Kaliňák uviedol, že bola vyrokovaná zle. "Minister obrany sa sám hanbí za to, že čo vyrokoval," povedal člen Smeru. Podľa jeho slov majú Američania takýchto zmlúv veľa. "Môžeme to vnímať ako takú pozvánku. Vláda SR ich (Američanov) v podstate pozýva na územie Slovenska."

Krúpa v reakcii povedal, že zmluva sa vyjednáva už štyri roky, "čiže sa vyjednávala aj za bývalých vlád".

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok