Djokovič neuspel s odvolaním a nebude štartovať na Australian Open, odletel z Austrálie

TA3 TASR
16.1.2022 08:07

Novak Djokovič nebude obhajovať titul na grandslamovom Australian Open. Srbský tenista neuspel na federálnom súde v Melbourne s odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víza, ktoré v piatok nariadil austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke. Lídra svetového rebríčka čakala deportácia z krajiny, opustil ju už v nedeľu neskoro večer.

Dostal aj trojročný zákaz vstupu do Austrálie

Trojčlenný senát po nedeľnom pojednávaní potvrdil ministerské rozhodnutie zrušiť Djokovičovi vízum z dôvodu verejného záujmu. Príkaz na deportáciu zvyčajne obsahuje aj trojročný zákaz vstupu do Austrálie.

"Teraz si doprajem istý čas na oddych a nabratie nových síl, kým sa k týmto udalostiam bližšie vyjadrím," uviedol Djokovič. "Nie je príjemné, že sa pozornosť v uplynulých týždňoch sústredila iba na mňa a dúfam, že teraz sa už všetci môžeme zamerať na turnaj, ktorý milujem. Hráčom, funkcionárom, zamestnancom, dobrovoľníkom i fanúšikom by som chcel zaželať všetko dobré počas turnaja. Zároveň by som sa chcel poďakovať mojej rodine, priateľom, tímu, fanúšikom a krajanom zo Srbska za vašu neustálu podporu. Všetci ste boli pre mňa veľkým zdrojom sily."

Deväťnásobný šampión Australian Open prišiel prvýkrát o vízum ešte 6. januára krátko po prílete do Melbourne, keď pohraničné úrady usúdili, že nespĺňa podmienky vstupu do krajiny. Ako neočkovaný chcel využiť zdravotnú výnimku po decembrovom prekonaní ochorenia Covid-19. Djokovič potom strávil niekoľko dní v zariadení pre imigrantov, no minulý pondelok uspel s odvolaním na prvostupňovom súde a začal s tréningom. Minister Hawke však v piatok využil svoju osobitnú právomoc a opätovne tenistovi zrušil vízum.

Djokovič opustil Austráliu

Djokovič v prvej reakcii vyjadril "mimoriadne sklamanie" z rozhodnutia súdu, ale prijal ho a rozhodol sa odísť z Austrálie. "Rešpektujem rozhodnutie súdu a budem spolupracovať s príslušnými orgánmi v súvislosti s mojím odchodom z krajiny," citovala agentúra AFP slová srbského tenistu. Ten sa podľa austrálskych médií v nedeľu neskoro večer nachádzal na letisku v Melbourne a Austráliu opustil linkou do Dubaja o 22:51 h miestneho času. Jeho odchod z krajiny potom potvrdil aj minister Hawke.

Verdikt federálneho súdu bol v nedeľu jednomyseľný, zhodli sa na ňom všetci traja sudcovia - James Allsop, Anthony Besanko i David O'Callaghan. Djokovičovi navyše nariadili zaplatiť vláde súdne trovy. Porota v nedeľu svoje rozhodnutie písomne neodôvodnila, urobí tak v najbližších dňoch. Podľa sudcu Allsopa sa pojednávanie týkalo najmä otázky zákonnosti rozhodnutia ministra pre imigráciu. Ten uvítal, že súd potvrdil jeho stanovisko. "Austrálska politika ochrany hraníc nás počas pandémie udržala v bezpečí, vďaka nej máme jednu z najnižších mier úmrtnosti, najsilnejšie ekonomické zotavenie a najvyššiu mieru zaočkovanosti na svete. Striktná politika ochrany hraníc je rovnako základom ochrany sociálnej súdržnosti Austrálie, ktorá sa napriek pandémii naďalej posilňuje," uviedol Hawke v stanovisku.

Právnik hovoril o iracionalite

Djokoviča po piatkovom rozhodnutí ministra o odobratí víza v sobotu zadržali a noc pred pojednávaním strávil v detenčnom zariadení. Nedeľné pojednávanie však už mohol sledovať z kancelárie svojich právnych zástupcov, kde ho sprevádzali imigrační úradníci. Právnik srbského tenistu Nick Wood vykreslili na súde snahu exekutívy deportovať ho ako "iracionálnu" a "neodôvodnenú". Snažil sa vyvrátiť hlavný argument vlády, že Djokovičove antivakcinačné názory sú verejnou hrozbou a môžu spôsobiť "občianske nepokoje". Wood vyhlásil, že napriek tomu, že jeho klient nie je zaočkovaný, nesnaží sa získať priazeň antivaxerov a ani nie je napojený na toto hnutie. "Austrálska vláda nevie, aké sú súčasné názory Djokoviča," uviedol Wood s tým, že vláda nemá pre svoje tvrdenia dostatočné dôkazy.

Právny zástupca vlády Stephen Lloyd naopak tvrdil, že Djokovič nie je ani po dvoch rokoch pandémie koronavírusu zaočkovaný a opakovane ignoroval protipandemické opatrenia - vrátane neizolovania sa, keď bol pozitívny na covid - a to je dostatočný dôkaz jeho názoru na pandémiu. Podľa neho predstavuje Srb riziko pre celú spoločnosť, v ktorej podnecuje protivakcinačné nálady.

Organizátori Australian Open ešte pred verdiktom zaradili Djokoviča do programu prvého dňa grandslamového turnaja, v pondelok mal nastúpiť na druhý duel "night session" v aréne Roda Lavera (po 9.00 SEČ) proti krajanovi Miomirovi Kecmanovičovi. V pavúku ho teraz nahradí "lucky loser", teda pôvodne neúspešný hráč z kvalifikácie. Bude ním 150. hráč sveta Talian Salvatore Caruso. Tridsaťśtyriročný Djokovič chcel na Australian Open zaútočiť na rekordný 21. grandslamový titul v kariére.

S pozitívnym testom poskytol rozhovor

Djokovič mal údajne pozitívny test na koronavírus 16. decembra. Následne však vyšlo najavo, že sa o deň neskôr zúčastnil na slávnostnom ceremoniáli v Novakovom tenisovom centre v Belehrade, kde bez rozstupov či prekrytia horných dýchacích ciest pózoval približne s dvadsiatkou detí. Odôvodnil to tým, že výsledok testu dostal až po tom, ako na podujatie vyrazil. 

Neskôr však - už vedomý si karantény - poskytol rozhovor pre reportéra francúzskeho denníka L'Équipe, za čo sa neskôr ospravedlnil. Rozruch spôsobil aj cestou z Belehradu do Španielska, ktorá sa uskutočnila v období 14 dní pred príletom do Austrálie. Pritom v cestovnom vyhlásení tvrdil, že v tom čase nikam necestoval. Vinu za nesprávnu informáciu zvalil na agenta, ktorý zaňho údajne cestovné doklady vypĺňal.

"Noleho" prípad mal v Austrálii aj politické pozadie. V krajine, ktorú čakajú v tomto roku voľby, platia už takmer dva roky jedny z najprísnejších pandemických reštrikcií na svete. Výnimka pre tenistu, ktorý v minulosti spochybňoval očkovanie, čelila veľkej kritike tamojších obyvateľov. "Táto pandémia bola veľmi náročná pre každého Austrálčana, no držali sme spolu a zachránili sme životy. Mali sme jeden z najnižších počtov úmrtí a najlepšie ekonomické i vakcinačné výsledky v rámci celého sveta," povedal premiér Morrison v oficiálnom vyhlásení. "Austrálčania toho mnoho obetovali a právom očakávajú, že výsledok ich obety budeme ochraňovať."

V Srbsku spokojní nie sú

Na nedeľný verdikt austrálskeho súdu zareagovali s nevôľou v Srbsku. "Myslia si, že ponížili Djokoviča týmto zlým zaobchádzaním počas desiatich dní, ale ponížili sa sami. Djokovič sa môže vrátiť do svojej vlasti so vztýčenou hlavou," povedal pre tamojšie médiá prezident krajiny Aleksandar Vučič. Belehradský denník Kurir napísal: "V Melbourne sa stala najväčšia hanba v histórii športu. Hanba Austrálii! Spravodlivosť prehrala, politika vyhrala." Periodikum Informer na webe uviedlo: "Zdrvený ako nikdy predtým. Sklamaný Nole netajil po porážke na súde svoj smútok."

Kauzu Djokoviča označilo za poľutovaniahodnú vedenie mužského tenisového okruhu ATP. "Dnešné rozhodnutie znamená koniec veľmi poľutovaniahodnej série udalostí. Bez ohľadu na to, ako k tomu prišlo, Novak je jeden z najväčších šampiónov nášho športu a jeho absencia na Australian Open je stratou pre túto hru," uvádza sa v stanovisku ATP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok