Rokovanie parlamentu: Deň otvoria zmrazenie platov a emisie

SITA, TA3
28.11.2012 08:07

Návrhom na zmrazenie platov politikov otvoria poslanci druhý rokovací deň 11. schôdze parlamentu. Čelní predstavitelia štátu na základe novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov budú mať v roku 2013 rovnaký plat ako v rokoch 2011 a 2012.

Rokovanie parlamentu: Deň otvoria zmrazenie platov a emisie
SITA

Novela sa vzťahuje na poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora, verejného ochrancu práv, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a štátnych zamestnancov vo verejnej funkcii na ministerstvách. U poslancov zostanú aj paušálne náhrady na úrovni roka 2011. Právna norma predpokladá úsporu výdavkov štátneho rozpočtu na úrovni 1,5 milióna eur.

Platy by v roku 2013 nemali rásť ani sudcom. Zabezpečí to pozmeňovací návrh, ktorý v druhom čítaní k novele predloží predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD). So zmrazením platov súhlasili aj zástupcovia sudcov, ušetrené financie vláda použije na mzdy justičných pracovníkov.

Plénum v úvode dňa prerokuje v druhom čítaní aj nový zákon o obchodovaní s emisiami, podľa ktorého si priemyselné podniky budú časť emisných kvót kupovať. Predaj emisných kvót pre priemyselné firmy, ktorý od budúceho roka plánuje Slovensko zaviesť v súlade s novými pravidlami Európskej únie, by mohol priniesť odhadovaný výnos 105 miliónov eur.

Právnou normou sa národná rada zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní. Podnikateľský sektor v prvých dvoch obchodovacích obdobiach dostával emisie pridelené, takže za ne neplatil. Podľa nových pravidiel Európskej komisie niektoré podniky, predovšetkým v oblasti výroby elektrickej energie, už emisie budú nakupovať kompletne, niektoré výrobné podniky časť emisií dostanú a časť budú musieť kúpiť.

Predseda parlamentu Pavol Paška o 9:00 vyhlási výsledky tajných volieb na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa a členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktoré sa konali v utorok večer.

Poslancov čaká aj rokovanie o vládnych návrhoch noviel zákonov o pomoci v hmotnej núdzi, o hazardných hrách a o obmedzení platieb v hotovosti. Zákonodarcovia v stredu zrejme stihnú diskutovať aj o novele zákona o dani z príjmov, ktorá zvyšuje dane právnických osôb z 19 na 23 percent a zároveň obmedzuje možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov pre živnostníkov na maximálnu výšku 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok