O prácu rušňovodiča nie je záujem. Ministerstvo dopravy to chce riešiť zvyšovaním platov

TA3
15.1.2022 12:06

Hľadajú sa rušňovodiči. Železnice pre ich nedostatok rušia spoje, čo komplikuje cestovanie tisíckam ľudí. Dôvodov je viacero. Tým najväčším je nezáujem mladých o túto profesiu. Ministerstvo dopravy to chce riešiť zvyšovaním platov či náborovým príspevkom.

Nedostatok rušňovodičov dohnal štátneho dopravcu k mimoriadnemu zrušeniu mnohých spojov. Tento týždeň to pocítili najmä cestujúci na západnom Slovensku. Problém však evznikol zo dňa na deň. Železničiari s ním bojujú už dlho. Situáciu ešte viac skomplikovala pandémia.  

"V prvom rade je o túto profesiu medzi mladými ľudmi dlhodobo nezáujem. Náročná a manuálna práca v nepretržitej prevádzke, ktorá nezaručuje nástupný plat na úrovni, ktorú ponúka napríklad IT sektor, nie je pre mladých ľudí dostatočne príťažlivá," uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Podľa ministra dopravy Andreja Doležala plánujú zaviesť takzvaný náborový príspevok. Čo sa týka mzdového ohodnotenia, v roku 2022 by hrubý príjem rušňovodiča po zarátaní nadčasov mohol byť 1750 eur. Zvýšenie platov súvisí so zmenou pracovného času rušňovodičov. Tí by mali za týždeň odpracovať viac hodín. Uchádzači o túto profesiu musia najskôr prejsť kurzom, ktorý trvá minimálne rok.

"Teoretický kurz je realizovaný internátnou formou v Stredisku internátnej prípravy Strečno, každý rušňovodič motorovej trakcie absolvuje kurz v trvaní 489 hodín, tento kurz zabezpečuje ŽSR. Praktický výcvik je realizovaný u príslušného dopravcu, počas neho rušňovodič absolvuje 160 hodín praktického kurzu a 720 hodín jazdného výcviku," spresnila Ria Feik Achbergerová, riaditeľka odboru komunikácie a marketingu ŽSR.

V roku 2021 však dobiehali len kurzy prerušené v roku 2020. Počas rokov 2019, 2020 a 2021 prijali 285 kandidátov. Jeden celý rok kandidátov tak vypadol. Napriek snahe ministerstva aj železničiarov sa zrejme budú výpadky spojov opakovať. Situácia by sa však mala budúci týždeň zlepšiť, najmä na trati Bratislava - Komárno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok