Vedci naučili zlaté rybky ovládať malé robotické vozidlo. Skúmali povahu ich navigačných schopností

TA3/dp
16.1.2022 09:00

Vedci často vytvárajú prepracované štúdie, aby odhalili tajomstvá a pravdy zo sveta zvierat. Jedna taká práca bola nedávno publikovaná, pričom skupina vedcov z izraelskej Univerzity Bena Guriona dúfa, že určí skutočnú povahu navigačných schopností rýb. Niekoľko zlatých rybiek malo za úlohu doviesť robota k cieľu, pričom dokázali túto úlohu viac než splniť.

Vedci naučili zlaté rybky ovládať malé robotické vozidlo. Skúmali povahu ich navigačných schopností
YouTube/Ben-Gurion University

Informoval o tom portál The Drive. Podľa dokumentu dostupného online bolo zariadenie na test relatívne jednoduché. Zlaté rybky boli umiestnené v malej priehľadnej nádrži s vodou umiestnenej na vrchu robota. Kamera namontovaná nad nádržou sledovala polohu a orientáciu rýb. Ak by ryba plávala smerom k danej stene, robot by sa pohol týmto smerom. Keď sa dostali k ružovému terču na stene, boli odmenené potravou. 

Spočiatku sa šesť rýb v štúdii pohybovalo prevažne náhodne. Testy sa však robili trikrát týždenne a ryby sa rýchlo začali učiť, že ak prejdú do cieľovej oblasti, dostanú potravu. Postupom času sa stali schopnejšími a mohli spustiť mechanizmus odmeňovania viackrát počas jednej 30-minútovej testovacej sekvencie.

Vedci chceli ďalej určiť, ako dobre sa naučili chápať svoje suchozemské prostredie. Počiatočná pozícia v miestnosti bola zmenená a boli sa stále schopné navigovať k cieľu za odmenou. Ani pridanie návnadových terčov rôznych farieb do miestnosti nezabránilo zlatým rybkám v dosiahnutí úlohy.

V rámci ďalšieho testu bol ružový terč presunutý na iné miesto v miestnosti a boli odskúšané znova. Zlaté rybky spočiatku smerovali k starému cieľovému miestu v snahe získať odmenu. Keď žiadnu nedostali, nakoniec sa naučili, že kľúčom k úlohe je samotný ružový terč, a začali sa pohybovať smerom k nemu. 

Štúdia naznačuje, že navigačné schopnosti rýb nie sú obmedzené len na podmorské prostredie, na ktoré sú zvyknuté. Skutočne sa môžu naučiť riadiť robota, aby si zabezpečili potravu.

Video z testu si môžete pozrieť tu:

Témy: Ryby
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok