NATO zintenzívni spoluprácu s Ukrajinou v oblasti kybernetickej bezpečnosti

TA3 TASR
14.1.2022 17:17

Severoatlantická aliancia zintenzívni spoluprácu s Ukrajinou v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Oznámil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po tom, ako Ukrajina informovala, že webstránky jej vládnych inštitúcií sa stali terčom rozsiahleho kybernetického útoku.

hacker špión agent klávesnica počítač 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Experti z členských krajín (Aliancie) zároveň priamo na mieste podporujú ukrajinské úrady," uviedol ďalej Stoltenberg vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. "NATO a Ukrajina podpíšu v nadchádzajúcich dňoch dohodu o posilnení kybernetickej spolupráce," avizoval. Dohoda okrem iného umožní Ukrajine prístup k platforme NATO s informáciami o škodlivých softvéroch.

Ukrajina zaznamenala v noci na piatok rozsiahly kybernetický útok na webové stránky vládnych inštitúcií, na ktoré hackeri umiestnili výhražný text. Ten varoval (v ukrajinskom, ruskom a poľskom jazyku) návštevníkov webstránok, že ich údaje unikli a že sa majú "báť a očakávať to najhoršie". K útoku sa dosiaľ nik neprihlásil. V čase vyhroteného napätia medzi Ruskom a Ukrajinou sa však objavili dohady, či nejde o dielo ruských hackerov.

 

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell uviedol, že v súvislosti s útokom zatiaľ "nemožno na nikoho ukazovať prstom.... Viete si však predstaviť, kto to spravil." Hovorca ukrajinského rezortu diplomacie taktiež poukázal aj na to, že v minulosti malo podobné útoky na svedomí Rusko.

Európska únia v reakcii na kybernetický útok uviedla, že mobilizuje "všetky svoje zdroje", aby pomohla Ukrajine. NATO a Západ varovali, že prípadný ruský vojenský útok voči Ukrajine by mal vážne dôsledky.

Stoltenberg vo vyhlásení dodal, že NATO s Ukrajinou už roky spolupracuje v snahe posilniť jej obranu pred kybernetickými útokmi. "Kybernetickí experti z NATO v Bruseli si so svojimi ukrajinskými partnermi vymieňajú informácie o škodlivých kybernetických aktivitách", uviedol šéf NATO, ktorý prisľúbil, že praktická aj politická podpora Kyjevu bude aj naďalej pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok