Vyšetrovanie Švajčiara spájaného s páchateľom teroristického útoku vo Viedni bolo zastavené

TA3 TASR
14.1.2022 17:10

Švajčiarska prokuratúra v piatok uviedla, že ukončila trestné stíhanie voči jednému z dvoch Švajčiarov podozrivých z väzieb na páchateľa teroristických útokov vo Viedni z novembra 2020.

Vyšetrovanie Švajčiara spájaného s páchateľom teroristického útoku vo Viedni bolo zastavené
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "V konaní voči staršiemu z dvoch obvinených vydal úrad generálnej prokuratúry príkaz na zastavenie stíhania," uviedla pre AFP hovorkyňa prokuratúry prostredníctvom emailu. Pri útoku z 2. novembra 2020 prišli vo Viedni o život štyri osoby a 20 utrpelo zranenia. Páchateľom bol 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Polícia ho neskôr zastrelila. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Išlo o prvý takýto čin v Rakúsku za uplynulé desaťročia a tiež o prvý útok v krajine, ktorý vykonal džihádista.

Dvoch švajčiarskych občanov vo veku 18 a 24 rokov, ktorí sa poznali s Fejzulaiom, zadržala polícia v meste Winterthur na severovýchode Švajčiarska len deň po samotnom útoku pre podozrenie, že mu mohli pomáhať s prípravou teroristického činu. 

Tieto osoby boli už v minulosti vyšetrované pre trestné činy súvisiace s terorizmom. Prokuratúra v príkaze na ukončenie vyšetrovania staršieho z dvojice mužov uviedla, že sa nenašli nijaké dôkazy o tom, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na útoku vo Viedni alebo že by mal informácie o jeho príprave.

"Neexistuje nijaké podložené tvrdenie oprávňujúce vznesenie obvinenia," konštatovala švajčiarska prokuratúra. Zároveň ale uviedla, že tento muž je zrejme ovplyvnený ideológiou IS a čelí obvineniam ešte v inom prípade týkajúceho sa zobrazovania násilia súvisiaceho s džihádizmom. 

Trestné stíhanie druhého z dvojice v súvislosti s útokom vo Viedni pokračuje a je v konečnej fáze, uviedla hovorkyňa prokuratúry, pričom zdôraznila, že i v tomto prípade zatiaľ "platí prezumpcia neviny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok