Omikron je zrejme pre nezaočkovaných menej nebezpečný než iné varianty, vyplýva zo štúdie

TA3 TASR
14.1.2022 16:50

U nezaočkovaných ľudí, ktorí sa infikujú koronavírusovým variantom omikron, zrejme existuje - v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi - menšia pravdepodobnosť vážneho priebehu ochorenia, hospitalizácie alebo úmrtia.

Omikron sa v Británii začal šíriť medzi pätdesiatnikmi, opatrenia sprísňovať neplánujú
TASR/AP

Vyplýva to zo zatiaľ nerecenzovanej štúdie juhoafrického Národného inštitútu pre prenosné choroby, ktorej výsledky boli zverejnené v piatok. Informovala o tom agentúra Reuters. Štúdia bola vykonaná v provincii Západné Kapsko v Juhoafrickej republike. Porovnávala približne 11.600 pacientov z predchádzajúcich troch vĺn pandémie  s približne 5100 pacientami, ktorí sa nakazili v aktuálnej vlne spôsobenej variantom omikron.

Vedci na základe komparácie dospeli k záveru, že riziko vážneho priebehu ochorenia klesá pri omikrone približne o štvrtinu z dôvodu špecifických charakteristík tohto variantu. "Pri vlne vyvolanej omikronom sa riziko vážneho priebehu covidu znížilo najmä z dôvodu ochrany, ktorú (mnohým ľuďom) zaistilo prekonanie ochorenia alebo očkovanie," uvádza sa v štúdii Národného inštitútu pre prenosné choroby, ktorú zatiaľ nezhodnotili iní odborníci.

Riziko hospitalizácie s ťažkým priebehom ochorenia alebo úmrtia by však - podľa zistení juhoafrických vedcov - mohlo byť v prípade omikronu o približne 25 percent nižšie než v prípade variantu delta. 

S variantom omikron je po celom svete často spojený menej závažný priebeh ochorenia než pri predchádzajúcich podobách nového koronavírusu. Vedci sa teraz snažia zistiť, do akej miery je to spôsobené špecifickými vlastnosťami omikronu alebo celkovou vyššou imunitou populácie, ktorú zaistilo očkovanie a prekonanie ochorenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok