Musia si počkať. Rekonštrukcia panelovej cesty pri Trenčíne sa opäť posunie

TA3 TASR
14.1.2022 15:04

Začiatok rekonštrukcie cesty I/9 medzi obcami Mníchova Lehota a Chocholná-Velčice, ktorú miestni nazývajú panelka, sa opäť posunie. Vyplýva to z informácií, ktoré v piatok na brífingu poskytol predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák.

Vodiči pozor, polícia upozorňuje na nočné dopravné obmedzenia na Bajkalskej ulici v Bratislave
TASR/Michal Svítok (ilu)

Podľa Hliváka sú dôvodom oneskorenia pochybenia Slovenskej správy ciest (SSC) pri verejnom obstarávaní. Pôvodné verejné obstarávanie na rekonštrukciu cesty sa začalo v decembri 2020 a ukončili ho v máji 2021, keď Úrad pre verejné obstarávanie obstarávanie zrušil. Slvenská správa ciest proti rozhodnutiu nepodala opravný prostriedok.

"Nové verejné obstarávanie sa začalo v júni minulého roka a ukončili ho začiatkom januára tohto roka, ÚVO našiel vo verejnej súťaži opäť chyby a rozhodol o odstránení protiprávneho stavu. Samotná SSC v podmienkach súťaže stanovila, že kľúčoví odborníci súťaže majú spĺňať určité kritériá týkajúce sa ich praxe. Úrad pre verejné obstarávanie pri kontrole zistil, že u úspešného uchádzača nie sú tieto podmienky preukázané," skonštatoval Hlivák s tým, že Úrad pre verejné obstarávanie nariadil, aké konkrétne kroky má SSC urobiť.  

Ako dodal, termín začatia rekonštrukcie cesty bude závisieť od toho, ako bude postupovať Slovenská správa ciest. Ak SSC preukáže, že úspešný uchádzač splnil podmienky, bude možné pristúpiť k podpisu zmluvy v priebehu niekoľkých týždňov.

Celkové predpokladané náklady na rekonštrukciu sú takmer 26 miliónov eur, financovaná bude z eurofondov. Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal podpísal zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku v marci minulého roku.

Ako informoval hovorca SSC Martin Guzi, Úrad pre verejné obstarávanie v rozhodnutí nariadil Slovenskej správe ciest zrušiť vyhodnotenie ponúk súťaže opravy cesty I/9 v úseku Chocholná – Mníchova Lehota do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 5. januára.

"SSC rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie akceptuje, mrzia nás nedostatky pri vyhodnocovaní ponúk. Vyhodnotenie ponúk súťaže už SSC zrušila a zároveň sme stavebné spoločnosti požiadali o predloženie požadovaných dokladov podľa rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie. Súťaž sa budeme snažiť uzatvoriť v čo najkratšom možnom čase s odstránením všetkých nedostatkov. Začiatok stavebných prác predpokladáme v jarných mesiacoch," uviedol Guzi.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok