Djokovič zrejme nebude môcť štartovať na Australian Open. Zrušili mu vízum, voči verdiktu sa odvolal

TA3 TASR
14.1.2022 09:02

Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke zrušil srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi vízum. Líder svetového rebríčka tak zrejme nebude môcť štartovať na grandslamovom turnaji Australian Open. Podľa agentúry AFP sa voči verdiktu odvolal, prostredníctvom právnika požiadal o súdny príkaz na zabránenie jeho deportácie. Súd sa bude jeho odvolaním zaoberať v nedeľu.

Hawke vyhlásil Djokovičove vstupné víza za neplatné. Zdôvodnil to "zdravotnými dôvodmi, pre zachovanie poriadku a na základe toho, že je to verejnom záujme". Srb čelí vyhosteniu z krajiny iba tri dni pred štartom Australian Open, kde by mal obhajovať titul. "Vláda premiéra Scotta Morrisona je pevne odhodlaná chrániť austrálske hranice, obzvlášť v súvislosti s pandémiou Covid-19," vyhlásil Hawke. Zrušenie víz znamená, že Djokovič nebude môcť tri roky vstúpiť na austrálske územie.

Ešte v piatok Djokovičov prípad riešil Federálny a rodinný súd, hráčov zástupca Nick Wood žiadal o pozastavenie verdiktu o zrušení víza. Právnici ministerstva pre imigráciu súhlasili, že pokiaľ nebude súdny proces ukončený, tak Djokoviča nedeportujú z krajiny. Právnik Stephen Lloyd uviedol, že tenista zostane na slobode a nezadržia ho minimálne do soboty, keď absolvuje pohovor s imigračnými úradníkmi. Vtedy by sa mal vrátiť do detenčného hotela, kde bude až do nedeľného súdu.

Djokovičov právnik Nick Wood dúfa, že jeho klientovi vrátia víza, aby mohol v pondelok štartovať na turnaji. Wood tvrdí, že dôvod zrušenia je iracionálny. Na súde okrem iného argumentoval tým, že rozhodnutie ministra Hawkeho zrušiť tenistovi vízum bolo urobené na základe predpokladu, že jeho prítomnosť v Austrálii by podnietila antivaxerské tendencie v krajine. "(Hawke)" nemá žiadny racionálny základ pre opodstatnenie svojho rozhodnutia, že by sa v prípade Djokovičovho zotrvania zvýšili v krajine antivaxerské tendence," uviedol Wood pred Federálnym a rodinným súdom, ktorý viedol opäť sudca Athony Kelly.

Štart Djokoviča na prvom grandslamovom turnaji sezóny bol dlho otázny. Austrália má prísne protipandemické opatrenia a tenista nie je proti koronavírusu zaočkovaný. Na Australian Open chcel štartovať na základe výnimky po údajnom prekonaní Covid-19 v decembri. Pre neplatné víza ho však zadržali už pri prílete do krajiny vo štvrtok 6. januára a následné dni strávil v hoteli pre imigrantov. V pondelok uspel s odvolaním na súde a začal trénovať. Minister Hawke však v piatok využil svoju právomoc a vízum mu opätovne zrušil.

Po pozitívnom teste poskytol rozhovor

Dvadsaťnásobnému grandslamovému šampiónovi malo štart na januárovom turnaji zabezpečiť prekonanie choroby, pričom pozitívny test mal byť zo 16. decembra. Následne však vyšlo najavo, že sa o deň neskôr zúčastnil na slávnostnom ceremoniáli v Novakovom tenisovom centre v Belehrade, kde bez rozstupov či prekrytia horných dýchacích ciest pózoval približne s dvadsiatkou detí. Odôvodnil to tým, že výsledok testu dostal až po tom, ako na podujatie vyrazil. Následne však - už vedomý si karantény - poskytol rozhovor pre reportéra francúzskeho denníka L'Équipe, za čo sa neskôr ospravedlnil. Rozruch spôsobil aj cestou z Belehradu do Španielska, ktorá sa konala v období 14 dní pred príletom do Austrálie. Pritom v cestovnom vyhlásení tvrdil, že v tom čase nikam necestoval. Vinu za nesprávnu informáciu zvalil na agenta, ktorý zaňho údajne cestovné doklady vypĺňal.

Austrálčania veľa obetovali

"Noleho" prípad má v Austrálii aj politické pozadie. V krajine, ktorú čakajú v lete celoštátne voľby, platia už takmer dva roky jedny z najprísnejších pandemických reštrikcií na svete. Výnimka pre tenistu, ktorý v minulosti spochybňoval očkovanie, čelila veľkej kritike tamojších obyvateľov. "Táto pandémia bola veľmi náročná pre každého Austrálčana, no držali sme spolu a zachránili sme životy. Mali sme jeden z najnižších počtov úmrtí a najlepšie ekonomické i vakcinačné výsledky v rámci celého sveta," povedal premiér Morrison v oficiálnom vyhlásení. "Austrálčania toho mnoho obetovali a právom očakávajú, že výsledok ich obety budeme ochraňovať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok