Nezaočkovaní seniori budú platiť pokuty. Grécka vláda zavádza prísne opatrenie

TA3 TASR
13.1.2022 20:58

Obyvatelia Grécka vo veku 60 a viac rokov, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať proti covidu, budú musieť platiť každý mesiac 100-eurovú pokutu. Opatrenie začne platiť od nedele, oznámila vo štvrtok grécka vláda.

Grécko vlajka dav 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris zároveň uviedol, že s testovaním na nový koronavírus pomôže aj armáda. V blízkosti kasární bude podľa jeho slov zriadených ďalších 50 bezplatných testovacích miest. K takémuto kroku pristúpila vláda v dôsledku dlhých radov, aké sa kvôli testovaniu tvorili pred lekárňami.

Ministerstvo zdravotníctva už v stredu oznámilo, že sa rozhodlo do 23. januára predĺžiť epidemiologické obmedzenia týkajúce sa barov a reštaurácií. Konkrétne ide o limitovaný počet zákazníkov, ktorí môžu sedieť pri jednom stole a tiež zákaz púšťania hudby v týchto prevádzkach.

Grécke zdravotníctvo čelí v ostatných týždňoch čoraz väčšiemu náporu pre šírenie vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. Od začiatku nového roka v tejto krajine denne pribúda 20-tisíc až 50-tisíc prípadov nákazy.

Grécka vláda sa tak rozhodla povolať do štátnych nemocníc približne 90 lekárov zamestnaných v súkromných inštitúciách. Ide najmä o anestéziológov a pľúcnych špecialistov, uvádza agentúra DPA. Počnúc štvrtkom začali pôsobiť v štátnych nemocniciach prevažne na severe Grécka.

Vláda už v novembri takto do štátnych zdravotníckych zariadení v Solúne povolala desiatky lekárov zo súkromných nemocníc. Takýto krok jej umožňuje legislatíva z roku 2020, ktorá vznikla v reakcii na rozsah epidémie v krajine. V súlade s predmetným zákonom hrozia postihy lekárom, ktorí by takýto presun odmietli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok