Dočkáme sa referenda? Taraba chce prísť s návrhom do parlamentu, OĽANO by dalo moc ľuďom

TA3
13.1.2022 21:13

Referendum o predčasných voľbách narazilo na Ústavnom súde, ten totiž rozhodol, že otázka v znení, ako ju uviedla opozícia, je protiústavná. Aké sú možné riešenia? V Téme dňa sme diskutovali s Milanom Vetrákom, Tomášom Tarabom a Milošom Svrčekom.

tema_dna_9.jpg
TA3

Zlyhala vraj opozícia

Budeme mať referendum ešte v tomto volebnom období? Podľa Vetráka je to ťažké povedať. "Pokiaľ si opozícia myslí, že je vhodné predčasne skrátiť volebné obdobie parlamentu, musí spísať petíciu tak, aby nebola protiústavná," uviedol v TA3.

Taraba hovorí o spochybňovaní demokracie. Prezidentka sa s otázkou v referende obrátila na Ústavný súd, ten rozhodol o jej protiústavnosti. "Ako opozícia sme zozbierali 600-tisíc podpisov. K tejto téme sa predtým hlásila aj koalícia, zrazu sa tvári inak," uviedol.

Podľa Vetráka to je práve opozícia, ktorá zlyhala. "Ľuďom treba povedať, že aj prezidentka má svoje práva, aj Ústavný súd môže nejako rozhodnúť. Referendum napokon ani nemusí byť úspešné. Opoziční lídri by sa mali postaviť pred ľudí a ospravedlniť sa im, že zlyhali. Nedokázali spísať petíciu v súlade s ústavou," dodal. Podľa neho práve naopak prezidentka Zuzana Čaputová opozícii pomohla tým, že sa obrátila na Ústavný súd. Keby bolo referendum vypísané hneď, podľa Vetráka by ani nebolo úspešné. V rámci OĽANO podľa neho ale zastávajú názor, aby bola moc v rukách ľudí.

Sme rodina chce okrúhly stôl

Taraba už návrh na zmenu ústavy, aby bolo možné referendom skrátiť volebné obdobie, do parlamentu podal. Poslanci ho však nepodporili. Ďalšieho polroka sa tak o tejto téme hlasovať nemohlo. "Ak je do toho zapojený parlament, nie je to o ľuďoch," reagoval Vetrák.

"Parlament odmietol novelu Tarabu, ktorou chcel meniť ústavu. Národná rada preto nemohla polroka o tej istej veci rokovať," vysvetlil aj Svrček zo Sme rodina. Boris Kollár podľa neho chce k tejto téme zvolať okrúhly stôl s lídrami z opozície, koalície a aj so šéfom Ústavného súdu. "K stretnutiu by malo dôjsť budúci týždeň. Tejto otázke sa chceme venovať odborne a vecne" dodal.

Vetrák je skeptický a podľa neho nejde o okrúhly stôl, pokiaľ k nemu nie sú prizvaní aj odborníci. "Okrúhly stôl má zmysel len s odborníkmi, nie s politikmi," dodal.

Taraba zároveň uviedol, že so svojím návrhom na zmenu ústavy príde do parlamentu opäť. Stále je toho názoru, že prezidentka Čaputová dopomohla k zmareniu referenda. Podľa Svrčeka majú tiež pripravený návrh na zmenu ústavy, a to doplniť ju o priamu možnosť skrátiť volebné obdobie. "Podstatnou črtou demokracie je splnomocnenie ľudu. Ľud je pán, poslanec je sluha, ktorý slúži," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok