Športové zväzy uvoľnenie opatrení vítajú. Chcú sa však na tvorení pravidiel pre šport podieľať častejšie

TA3 TASR
13.1.2022 14:25

Slovenské športové hnutie je vďačné, že po stredajšom rozhodnutí vlády sa od 19. januára uvoľňujú podmienky pre šport detí a mládeže. Posťažovalo sa však na to, že sa dozvedá informácie až po tom, ako sa príjmu. Rado by na tvorení pravidiel športovania v čase pandémie participovalo aktívnejšie.

Vyjadril sa Ján Kováčik

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik pripomenul, že predovšetkým amatérsky šport prežil v období pandémie veľmi ťažké obdobie. "Sme radi, že sa ľady pohli, no ani zďaleka nemôžeme byť spokojní. My sme v roku 2020 zažili klinickú smrť. Prišli sme o 10-tisíc futbalistov, ktorí aspoň raz nastúpili v organizovanom zápase. Viac ako 50% z nich malo menej ako 18 rokov. Sme vďační, že vláda zlepšila podmienky pre šport. Veríme však, že sa viacerým negatívnym javom mohlo zabrániť, ak by s nami vláda lepšie spolupracovala. Nechceli sme pritom nič iné, len aby nás pozvali k stolu, aby sme mohli vyjadriť svoj názor," povedal na brífingu v Bratislave.

Šatan podporil mládež

Uvoľnenie pravidiel športovania ocenil aj prezident Slovenského hokejového zväzu Miroslav Šatan. "Veríme, že rozhodnutie bude trvalé. Dúfame, že deti už budú môcť športovať a tie negatívne efekty, ktoré sme mohli aj v našom športe sledovať, sa zastavia. Nie všetko sa však vyriešilo. Očakávame, že ďalšie kroky budú viesť k zlepšeniu situácie."

Prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok nechce, aby snahu bojovať za lepšie podmienky pre šport verejnosť vnímala iba ako záujem profesionálnych klubov. "Boli by sme radi, aby sa šport vnímal v širšom meradle. Ako prostriedok, ktorý zlepšuje verejné zdravie a aby sa venovala pozornosť aj amatérskemu športu. Možno tie rozhodnutia mohli prísť skôr. Aj v amatérskom športe je dôležité, aby sme mohli predvídať, čo nás čaká. Najmä pri organizovaní pretekov a tréningov," pripomenul.

Kriticky sa k situácii v súčasnom športe na Slovensku vyjadril prezident Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš, ktorý v období prípravy na zimné paralympijské hry v Pekingu naráža na komplikácie. "Národné centrum nás vyzvalo, aby sme do 10. januára predložili harmonogram športovej prípravy. Nedokázali sme to, pretože ministerstvo nás informovalo, že vybraní športovci nie sú schválení a čakajú na podpis ministra. Naďalej čakáme ešte na zmluvu pre Peking. Do štartu olympijských a paralympijských hier zostávajú už iba dni a otáznikov je ešte veľmi veľa. Som funkcionárom od roku 1993, no takýto chaos som ešte nezažil," posťažoval sa Riapoš, ktorý pripomenul, že Slovensko vyšle do Pekingu najväčšiu výpravu v histórii paralympijských hier. Výprava by mala odletieť 25. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok