Nezhodli sa ani v základných otázkach. Kremeľ označil doterajšie rokovania s USA a NATO za neúspešné

TA3 TASR
13.1.2022 13:22

Kremeľ vo štvrtok nepriaznivo ohodnotil bezpečnostné rokovania medzi Ruskom, Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Označil ich za neúspešné, pričom uviedol, že zúčastnené strany sa nezhodujú v základných otázkach.

Informovali agentúra Reuters a TASS. "Rokovania boli iniciované na to, aby sme dostali konkrétne odpovede na konkrétne položené zásadné otázky, a pri tých sme zaznamenali nezhody. To je zlé, možno to pokladať iba za mínus oboch tých dvoch kôl (rokovaní), ktoré už prebehli," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Hovorca vo štvrtok zároveň veľmi negatívne ohodnotil aj stredajší návrh amerických činiteľov z Demokratickej strany na odvetné kroky proti Rusku v prípade jeho invázie na Ukrajinu, ktoré by zahŕňali aj sankcie proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

"Zavedenie sankcií proti hlave štátu a hlave Ruska – ešte raz opakujem – je opatrenie, ktoré je cez čiaru, a možno ho zrovnať s rozvratom vzťahov," uviedol Peskov. Zároveň dodal, že to vyzerá ako pokus o vyvolanie tlaku na Moskvu.

Rokovania medzi Ruskom, USA a Severoatlantickou alianciou sa konajú z dôvodu obáv pred Ruskou inváziou na Ukrajinu. Moskva od Spojených štátov a organizácie NATO žiada rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa aliancia nerozšírila o Ukrajinu. Spojené štáty a spojenci však Rusku pohrozili, že ak zaútočí, zavedú proti nemu prísne sankcie, vysvetľuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok