Ruské jednotky sa už začali pripravovať na odchod z Kazachstanu. Bolo ich tam viac ako 2-tisíc

TA3 TASR
13.1.2022 09:49

Jednotky Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti vedenej Ruskom sa vo štvrtok začali pripravovať na sťahovanie z Kazachstanu, kam boli vyslané po tom, ako protesty proti vysokým cenám pohonných látok prerástli do nepokojov.

"Kolektívne mierové sily začali pripravovať vybavenie a materiál na naloženie do lietadiel vojenského dopravného letectva Vzdušných a kozmických síl Ruskej federácie a vracajú sa na miesta svojho trvalého nasadenia," uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu obrany, ktoré zverejnili ruské média.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že jednotky Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti začali tiež odovzdávať kazašským bezpečnostným orgánom objekty, ktoré chránili. Tento proces prebieha podľa plánu, ktorý vypracovalo vedenie kolektívnych mierových síl Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti spolu s kazašským ministerstvo obrany.

Odchod by mal trvať desať dní

Agentúra TASS zároveň vo štvrtok informovala, že vojaci Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ktorých do Kazachstanu vyslalo Kirgizsko, sa z tejto stredoázijskej krajiny stiahnu 14. januára. Kirgizsko v rámci misie Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti vyslalo do Kazachstanu 150 vojakov, ktorí v meste Alma-Ata chránili budovy teplární. Podľa vyhlásenia kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva by odchod jednotiek Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti z Kazachstanu nemal trvať dlhšie ako desať dní.

Po tom, ako v Kazachstane po Novom roku spočiatku pokojné protesty proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt prerástli do nepokojov a zrážok s bezpečnostnými zložkami, Tokajev odvolal vládu, prevzal vedenie štátnej bezpečnostnej rady, vyhlásil výnimočný stav a požiadal Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti o vyslanie tzv. mierových síl do Kazachstanu. Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti jeho žiadosti vyhovela.

Podľa Tokajeva do Kazachstanu v rámci misie Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti dorazilo 2030 "mierotvorcov" a 250 kusov techniky. Kazašská opozícia však označuje túto misiu za inváziu, pričom mnohí sa obávajú, že Moskva ju využije na to, aby posilnila svoj vplyv v Kazachstane, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok