Polárne medvede sú nútené opustiť svoj domov, môžu za to klimatické zmeny

TA3
13.1.2022 09:00

Polárne medvede strácajú pre klimatické zmeny svoje prirodzené prostredie a možnosti loviť. Keďže sa morský ľad topí rýchlejšie, sú nútené migrovať a hľadať si nový domov.

Polárne medvede sú nútené opustiť svoj domov, môžu za to klimatické zmeny
TASR/AP

Na Aljaške je ich čoraz menej

Klimatická zmena núti polárnych medveďov presúvať sa z Aljašky do Ruska, informuje britský denník The Telegraph. V období rokov 2000 až 2010 sa ich populácia v južnom Beaufortovom mori podľa vedeckého centra na Aljaške znížila z 1500 na 900.

Medzitým ruský ostrov Wrangel v susednom Čukotskom mori zaznamenal v roku 2020 rekordný počet 747 medveďov. V roku 2017 ich tam bolo 589. Dôvodom je najmä dostatok potravy v tejto oblasti.

Aj miestni obyvatelia pozorujú zmeny, kedysi museli mestá chrániť, teraz už medveďov toľko nevidno. Svoje o tom vie kapitán veľrybárskej lode z mesta Utqiagvik na Aljaške Herman Ahsoak. "Takto to vždy nebolo," povedal pre britský denník. "Koncom 90. rokov ich tu bolo 127. V živote som toľko medveďov nevidel, mali sme dokonca tím ľudí, ktorý situáciu sledoval a chránil mesto. Keď však ľad začal ustupovať, už sme ich tak často nevídali. Som si však istý, že stále existuje zdravá populácia, len sa odtiaľto vysťahovali," dodal.

Môže to ohroziť ich prežitie

Podľa štúdie z Washingtonskej štátnej univerzity má presun medveďov vplyv na ich populáciu. Za posledné roky boli nútené opustiť oblasť Beaufortovho mora a cestovať ďalej, ako sú zvyknuté. Ich populácia tak zaznamenala pokles o 30 %. "Ľadové medvede žijú v Arktíde, regióne, ktorý sa zahrieva štyrikrát rýchlejšie ako iné časti sveta," uviedol vedec z NASA Peter Jacobs.

Vo voľnej prírode je teraz podľa odhadov 21 až 30-tisíc ľadových medveďov. Či došlo k väčšiemu poklesu dospelých jedincov je však náročné presne určiť aj pre chýbajúce údaje. Anthony Pagano, výskumník na Washingtonskej štátnej univerzite, hovorí, že sťahovanie sa medveďov do vzdialenejších oblastí ich vyčerpáva a to môže ohroziť aj ich prežitie.

"Ak chceme, aby tieto úžasné cicavce prežili, musíme sa zamerať na koreň tohto problému, ktorým je spomalenie globálnej klimatickej krízy," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok