Nesplnila domácu úlohu, návrh nie je dorokovaný. Kolíkovú za súdnu mapu kritizujú

TA3 TASR
12.1.2022 15:06

Súdna mapa neprejde parlamentom v rovnakej podobe, ako ju v stredu schválila vláda. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady SR zo strany Za ľudí Jana Žitňanská. Spolu so straníckym kolegom Jurajom Šeligom a šéfom poslaneckého klubu OĽANO Michalom Šipošom kritizujú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, že nezohľadnila pripomienky a návrh ide do parlamentu bez toho, aby bol definitívne vyrokovaný. Tvrdia, že je ohrozené čerpanie prostriedkov z plánu obnovy.

Žitňanská zdôraznila, že toto je naposledy, čo do parlamentu prichádza návrh komplexného zákona alebo reformy, ktorý ešte nie je dorokovaný. Šipoš hovorí, že ak si Kolíková nesplní "domácu úlohu", nemá čo robiť vo svojej funkcii.

"Tento materiál prešiel vládou, ale v takej podobe neprejde NR SR. Ešte predtým, než príde do prvého čítania, chceme mať čierne na bielom, ako bude vyzerať pozmeňujúci návrh, ktorý zohľadní pripomienky, ktoré sme vzniesli za dlhé mesiace rokovaní a ktoré, žiaľ, neboli do dnešného dňa zohľadnené," povedala novinárom Žitňanská, ktorá prišla s poslaneckými kolegami na stredajšie rokovanie vlády.

Žitňanskej chýba kľúčová formulácia 

Pre poslankyňu je kľúčové, aby sa pri zväčšovaní obvodov nestalo to, že občania budú musieť vycestovať na pojednávanie ďaleko, ale aby mali garantované pojednávanie čo najbližšie k miestu bydliska. "Zatiaľ tam takáto formulácia nie je, hoci ministerka argumentovala, že sa to bude riešiť rokovaniami na diaľku. Táto možnosť zatiaľ neexistuje," uviedla Žitňanská s tým, že pokiaľ v návrhu nebude možnosť online rokovania na diaľku, nevie ho podporiť.

Šeliga vysvetlil, že premiér Eduard Heger požiadal o politickú podporu, a preto pustili materiál súdnej mapy na vládu. Šipoš sa ministerky pýta, kedy chce prísť napríklad s legislatívnym znením v súvislosti so správnymi súdmi.

Hnutie OĽANO podporuje podľa Šipoša reformy, ministerka však podľa neho zlyhala. "Ministerka si nesplnila 'domáce úlohy' na rozdiel od ostatných ministrov, ktorí rokovali so stranami, kým sa nedostali k dohode, aby s čistým svedomím mohli podporiť ich reformy. Ministerka tu zlyhala, je ohrozených viac ako 500 miliónov eur plánu obnovy. Pýtame sa, kedy chce vyrokovať všetky veci, ktoré nie sú vyrokované," vyhlásil s tým, že budú čakať, či bude Kolíková ochotná rokovať a prijímať kompromisy. "Nemôže to byť len o tom, že si niečo nakreslí, povie, a ide s tým strmhlav do parlamentu a potom to bude hádzať na nás," dodal Šipoš.

S návrhom nesúhlasia Remišová ani Pellegrini

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová vyhlásila, že spôsob, akým bola pripravovaná reforma súdnej mapy a samotná súdna mapa, vyvoláva mnohé otázniky. "Aj na mimoriadnej koaličnej rade bolo konštatované, že súdna mapa má momentálne v parlamente podporu 19 hlasov poslancov strany SaS. Všetky pripomienky je treba dorokovať," uviedla po rokovaní vlády. O návrhu hovorí ako o polotovare. "Sklamalo ma, že sa vyvíja tlak na koaličných partnerov aj poslancov tým, že treba splniť míľnik. Ale ten míľnik nebude splnený, pretože reforma o správnych súdoch nie je pripravená." 

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini hovorí, že Kolíková nemá politický, odborný a ani morálny mandát na presadenie reformy. "Súdna mapa bola pripravená od stola, bez diskusie so zástupcami regiónov, a čelí výraznému odporu z radov sudcov a zamestnancov justície, ktorým vraj má uľahčiť prácu," podotkol Pellegrini. 

Nová súdna mapa, ktorej podobu v stredu odobrila vláda, počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Vzniknúť majú mestské súdy v Košiciach a Bratislave. Po novom majú existovať tri obvody krajských súdov so sídlami v Trnave, Žiline a Prešove. Zostávajúce súdy majú fungovať ako pracoviská a sídla. Reformný návrh smeruje do parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok