Tichý pre kauzu bytovky obmedzuje Trnkovu právomoc

TA3, SITA, TASR
27.11.2012 10:45

Zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý sa nestotožnil s právnym názorom námestníka Generálnej prokuratúry Dobroslava Trnku v prípade sporu okolo bytovky v Bernolákove.

Tichý zrušil súhlas s prevodom

Trnka poslal list jednej zo sporiacich sa strán, v ktorom súhlasí s prevodom bytovky. Kataster na základe tohto listu umožnil prepis nehnuteľnosti napriek tomu, že Úrad špeciálnej prokuratúry zakázal uznesením akékoľvek narábanie s budovou. „Je to jeho právny názor, ja mám iný,“ povedal dnes Tichý na tlačovej besede. V pondelok zastupujúci šéf prokuratúry zrušil súhlas s prevodom.

Zároveň GP podala protest proti prevodu nehnuteľnosti až na tretiu firmu GAPEJA, s.r.o. Kataster o proteste musí rozhodnúť do 30 dní. V prípade úspechu by bytovka skončila u spoločnosti COMMERCIAL DEVELOPMENT INVESTNENT so sídlom v Londýne, ktorá vystupuje ako poškodená v trestnoprávnej kauze okolo bytovky. Ak sa kataster s protestom nestotožní, tak ho posunie bratislavskému katastrálnemu úradu.

Tichý si aj pohovoril s Trnkom, prečo k tejto veci došlo a o jeho názoroch na prípad. „Jeho názor je, že postupoval správne,“ dodal Tichý. Podľa neho Trnkovo konanie nemalo negatívne účinky. „Nebola nikomu spôsobená škoda, pretože vec bola vydaná poškodenému, celé trestné konanie nebolo jeho krokom zmarené, teda výsledok, ktorý chcel týmto krokom dosiahnuť, nemal negatívne účinky,“ povedal.

Obmedzenie právomocí

Podľa neho sa Trnka možno rozhodol ísť touto cestou, aby sa byty dostali k tým, ktorí za ne zaplatili. Napriek tomu prijal opatrenia. „Rozhodol som sa, že obmedzím jeho právomoc, a to voči špeciálnej prokuratúre,“ povedal Tichý s tým, že o nich bude rozhodovať sám. Trnku neodvolá, pretože podobné rozhodnutia zrušil už aj u iných prokurátorov. Tvrdí, že chce uplatňovať jeden meter. Nevidí ani dôvod na začatie disciplinárneho konania voči Trnkovi.

V kauze sa 9. júna 2010 začalo trestné stíhanie manželov R. Č. a A. Č. Prokurátorka špeciálnej prokuratúry blokovala od 17. júna 2010 nehnuteľný majetok spoločnosti Glance House, do ktorého patrila aj sporná bytovka, aby bol uspokojený nárok CDI. Potom 20. júna podala prokurátorka obžalobu na spomínanú dvojicu za podvod. Podľa žalobkyne neoprávnene disponovali plnou mocou, čo údajne umožnilo, aby došlo k podvodnej zmene spoločníkov a konateľov Glance House.

CDI tak podľa návrhu obžaloby vznikla škoda vyše 28 miliónov eur. Trnka vybavil 18. mája 2012 opakované podnety J. Š., ktorá zastupuje poškodenú CDI. Spomínaným listom súhlasil s prevodom nehnuteľnosti na poškodených. V liste však uviedol, že nehnuteľnosti sú naďalej zaistené podľa pôvodného rozhodnutia prokurátorky ŠP.

Správa katastra Senec povolila 22. októbra 2012 vklad vlastníckeho práva k nehnuteľnosti v prospech CDI. Potom však 24. októbra kataster povolil presun nehnuteľnosti na ďalšiu firmu – GAPEJA,s.r.o. Dôvodom protestu prokurátora proti tomuto kroku je údajné porušenie zákona zo strany správy katastra. Podľa prokuratúry správa pochybila, keď nezistila obmedzenie dispozičného práva prevodcu a zároveň nezistila, že vkladové konanie sa v tejto veci riadne nezačalo.

Trnka: Odstúpením z funkcie sa budem zaoberať

Námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka sa bude zaoberať svojím prípadným odchodom z funkcie. Povedal to dnes novinárom po tom, ako poslancom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť vysvetľoval kauzu podozrivého prevodu bytovky v Bernolákove.

Parlamentný výbor dnes informáciu podanú Trnkom zobral na vedomie vďaka hlasom poslancov vládneho Smeru-SD, ktorí Trnkovi v rozprave žiadne otázky nekládli. Opozícia sa pri hlasovaní zdržala.

Trnka členom výboru vysvetľoval, že svojím listom, na základe ktorého katastrálny úrad povolil prevod zablokovanej bytovky v Bernolákove, sledoval záujmy poškodených. Svoje konanie pritom nevníma ako protiprávne a tvrdí, že sa predmetnou vecou musel zaoberať z titulu svojej funkcie. "Necítim sa ani vinný a ani obvinený nie som," upozornil.

Zároveň sa pýtal, kto rozhoduje o obvinení a vine v tomto štáte. "Mám pocit, že sú to médiá a niektoré denníky a niektorí poslanci sú schopní vyjadrovať sa spôsobom, ktorý sa mi niekedy zdá predčasný. Ja sa samozrejme vyšetrovaniu podrobím, ale zaráža ma ten prístup k veci," povedal Trnka.

Podpredseda výboru Alojz Hlina vníma Trnkovo konanie ako kovbojskú spravodlivosť, lebo konal rýchlejšie, než je štandardný postup. Zároveň sa Trnku pýtal, prečo o jeho konaní nevedela špeciálna prokuratúra a prečo sa tak vehementne nezaoberal aj prípadom skolaudovania desiatich neexistujúcich bytov v Paláci Motešických, ktorý je v blízkosti budovy Generálnej prokuratúry SR. Trnka odvetil, že svoje konanie nepovažuje za kovbojskú spravodlivosť a v prípade bytovky v Bernolákove konal preto, lebo dostal viacnásobný podnet, čo sa v prípade Paláca Motešických nestalo.

Podľa Andreja Hrnčiara (Most-Híd) otázniky v prípade vytvára aj priateľstvo Trnku s podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktorého meno sa v kauze vyskytuje. "Potom sa nesmiete čudovať, že sa môžeme domnievať, že ak niekto má známosť na Generálnej prokuratúre, môže vybaviť všetko". Trnka reagoval, že sa priateľstvom s Kočnerom, ktorého pozná od roku 1987, nikdy netajil. Zároveň však dementoval, že by sa s ním niekedy o tejto kauze bavil.

Daniel Lipšic (nezaradený) sa Trnku pýtal, či existuje aj iný príklad takéhoto vybavenia podnetu s okrúhlou pečiatkou Generálnej prokuratúry, ktorá podľa Lipšica robí z Trnkovho údajne len informatívneho listu verejnú listinu prokuratúry a podľa spisového poriadku sa na vybavovanie podnetov nepoužíva. Na toto Trnka odpovedať nevedel, odkázal, že to preverí ihneď po príchode na pracovisko.

Lipšic je presvedčený, že Trnka pochybil, a je preto podľa neho absurdné, aby naďalej zastával funkciu námestníka generálneho prokurátora. Myslí si, že ak by takto konal ktorýkoľvek iný prokurátor, už by bol v cele predbežného zadržania. Zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi Ladislavovi Tichému Lipšic odporučil, aby dozor nad vyšetrovaním zveril špeciálnej prokuratúre.

Predseda výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) vysvetlil, že všetko bude riešiť vyšetrovateľ a je veľmi dôležité, kto bude celý prípad dozorovať. "Mal by to byť niekto zo špeciálnej prokuratúry," povedal. Na otázku, či by mal Trnka odstúpiť, odvetil, že poslanci nie sú na to, aby robili takéto rozhodnutia. "Necháme to na orgány činné v trestnom konaní. Podozrení bolo aj v iných prípadoch veľmi veľa, ale nie sme tu my, poslanci, na to, aby sme robili také rozhodnutia," vyhlásil.

Na margo skutočnosti, že sa poslanci Smeru-SD Trnku nič nepýtali, Baška poznamenal, že si vypočuli informáciu a bude na rozhodnutí vyšetrovateľov a dozorujúceho prokurátora, ako bude prípad doriešený. Odmietol, že by išlo o alibistický postoj.

Dobroslav Trnka v Téme dňa

Podrobnosti o prevode bytovky v Bernolákove prišiel do nášho štúdia exkluzívne vysvetliť hlavný aktér celej kauzy - Dobroslav Trnka. Námestník generálneho prokurátora odmieta spájanie celého prípadu s podnikateľom Mariánom Kočnerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok