Dohoda s USA neohrozuje suverenitu, zlepšuje schopnosť brániť Slovensko, tvrdí Korčok

TA3 TASR
12.1.2022 12:19

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA) neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR, naopak, zvyšuje ju tým, že zlepšuje schopnosť ozbrojených síl brániť Slovensko s naším spojencom.

Slovensku sa hlási vyše 200 ľudí, ktorí by chceli odísť z Afganistanu, potvrdil Korčok
TASR/Jakub Kotian

"Za najdôležitejšie považujem to, že táto dohoda nielen neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR, je to presne naopak. Zvyšuje ju tým, že zlepšuje schopnosť Ozbrojených síl SR brániť Slovenskú republiku, robíme to s našim spojencom. Preto chcem povedať, že nemôže byť rozpor, ak na jednej strane nemáme problém s garanciami bezpečnosti a obrany zo strany NATO, ktorej hlavnou súčasťou sú USA a s touto krajinou ideme rozvíjať obrannú spoluprácu," povedal na brífingu Korčok.

Naď pripomenul, že zmluva sa pripravovala štyri roky, teda aj za predchádzajúcich vlád Petra Pellegriniho a Roberta Fica, ktorí ju vyjednávali. Zdôraznil tiež, že návrh zmluvy bol súčasťou verejnej diskusie. 

Na Legislatívnej rade vlády SR podľa Naďa nikto nespochybnil právne aspekty zmluvy. Takisto prešiel dokument aj Bezpečnostnou radou SR. "Je to štandardná rámcová zmluva, ktorú ma podpísanú väčšina členských krajín NATO," dodal s tým, že konkrétne záležitosti budú špecifikované vo vykonávacích dohodách. Do zmluvy podľa neho zapracovali relevantné pripomienky.

Korčok poďakoval všetkým členom vlády a koaličným partnerom za jasný postoj v tak dôležitej téme, ako je bezpečnostná obrana SR. Poukázal na množstvo dezinformácii. "Na základe tejto zmluvy nevstúpi ani jedna noha na územie SR, pretože táto zmluva nijakým spôsobom nezasahuje do kompetencie NR SR a vlády rozhodovať o pobyte a vstupe ozbrojených síl cudzieho štátu," vysvetlil minister zahraničia.

Prijatie dohody je podľa Korčoka dôkazom, že sa vláda správa v zahraničnej a obrannej politike zodpovedne. "Sme pripravení spolu s ministrom obrany ďalej komunikovať," skonštatoval Korčok. Naď si myslí, že je zbytočné, aby sa zvolávalo referendum k bežnej rámcovej zmluve. Povedal to v reakcii na návrhy Smeru-SD.

Vláda SR v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok