Politici prelomové výsledky rokovania neočakávajú, no dúfajú v odvrátenie možného konfliktu na Ukrajine

TA3
12.1.2022 09:32

Zástupcovia NATO a Ruska budú v Bruseli rokovať o situácii na Ukrajine. Alianční diplomati nečakajú prelomové výsledky, no dúfajú v odvrátenie možného konfliktu.

Kremeľ viackrát odmietol, že by sa pokúšal o inváziu. Moskva ale západ varovala, aby nepodcenil riziko konfrontácie. Rokovať o situácii na Ukrajine budú zástupcovia Severoatlantickej aliancie spolu s námestníkom ruského ministerstva zahraničných vecí Sergejom Rjabkovom. Rada NATO-Rusko zasadne v čase, keď sa západné krajiny obávajú vpádu ruských vojsk na ukrajinské územie. 

V utorok Kremeľ do regiónov susediacich s Ukrajinou vyslal ďalších 3-tisíc vojakov. Ide podľa neho o vojenské cvičenie, do ktorého sa zapojili aj tanky a ďalšie bojové vozidlá. Analytici upozorňujú, že Moskva na hraniciach v poslednom období zhromaždila približne 100-tisíc vojakov. Kremeľ odmieta, že by chcel zaútočiť. Za zníženie napätia v oblasti žiada, aby sa NATO nerozširovalo smerom na východ. Od aliancie tiež požaduje, aby stiahla svojich vojakov z východnej Európy a nerozmiestňovala v blízkosti hraníc rakety krátkeho a stredného doletu. Politici ani analytici však prelom v rokovaniach neočakávajú. O výsledkoch bude šéf NATO Jens Stoltenberg informovať európskych ministrov obrany na rokovaní vo francúzskom Breste.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok