Čína nariadila už druhýkrát pretestovať milióny obyvateľov mesta Tchien-ťin

TA3 TASR
12.1.2022 08:39

Čína nariadila v stredu druhýkrát otestovať všetkých 14 miliónov obyvateľov mesta Tchien-ťin po tom, ako prvé masové pretestovanie jeho obyvateľstva odhalilo najmenej 97 prípadov nákazy novým koronavírusovým variantom omikron.

Podľa novej štúdie koronavírus neunikol z laboratória. Prvým nakazeným bola predavačka z trhu
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AP. V meste Tchien-ťin, ktoré leží na severe Číny a je vzdialené len asi hodinu cesty od Pekingu, zaznamenali prvé prípady komunitného prenosu variantu omikron tento víkend. Úrady následne nariadili pretestovať všetkých obyvateľov mesta.

Toto prvé testovanie sa začalo v nedeľu, pričom doposiaľ bolo vykonaných už 12 miliónov testov. Výsledok je zatiaľ známy u 7,8 milióna ľudí. Podľa úradov však všetci, ktorým počas prvého kola testovania vyšiel pozitívny test, boli nakazení variantom omikron.

Zdroj nákazy v Tchien-ťine doposiaľ nie je známy, pričom mnohí z tých, ktorí variant omikron v meste šíria, to robia nevedome, pretože nemajú žiadne príznaky ochorenia. Čína doposiaľ zaznamenala len veľmi nízky počet prípadov nákazy omikronom, väčšinou išlo o ľudí, ktorí do krajiny pricestovali zo zahraničia alebo ich kontakty.

Celkovo Čína v utorok hlásila 166 nových prípadov nákazy koronavírusom, z ktorých 33 zaznamenali v Tchien-ťine a 118 v provincii Che-nan. V meste Si-an, v ktorom platí už od 23. decembra lockdown, však zaevidovali iba osem prípadov infekcie. Okrem mesta Si-an v súčasnosti platí zákaz vychádzania aj pre zhruba milión obyvateľov stredočínskeho mesta Jü-čou a v 5,5-miliónovom An-jangu.

V Číne, kde zaznamenali prvé prípady nákazy novým druhom koronavírusu v meste Wu-chan koncom roka 2019, sa dlho darilo obmedzovať šírenie nákazy na minimum – vďaka zavedeniu prísnych kontrol na hraniciach, cielených lockdownov, karanténnych opatrení a stratégii nulovej tolerancie covidu. Druhá najväčšia ekonomika sveta však v súčasnosti bojuje s výskytom nových lokálnych ohnísk nákazy vo viacerých mestách vrátane významných ekonomických a obchodných centier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok