Doležal: Ak bude súťaž o obchvat Košíc zrušená, tak budeme môcť najbližšie stavať až o šesť rokov

TA3
11.1.2022 22:23

Minister dopravy je v slovnej vojne s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie. Dôvodom je obchvat Košíc. V hre je 140 miliónov eur. Andrej Doležal obvinil Miroslava Hliváka z bezprecedentnej neodbornosti vykonávanej mimo aplikačnej praxe. Ten označil ministrove slová za arogantné, zavádzajúce a nepravdivé. Na koho strane je pravda? V relácii Téma dňa odpovedal minister dopravy Andrej Doležal.

20221101_tema_dna_1.jpg
TA3

Minister dopravy uviedol, že ak rozhodnutie o ukončení súťaže nadobudne platnosť, bude musieť byť súťaž zrušená a do výstavby sa nepôjde. Ak k tomu dôjde budú musieť ísť do aktualizácie štúdie a budú pripravovať novú súťaž. „Tri roky budeme súťažiť a tri roky budeme stavať, takže to tak vidím na rok 2028 až 2029,“ poznamenal.

Doležal sa vyjadril k danému sporu. „Podstatné je, aby sme my mohli stavať. Ja som minister dopravy a výstavby a veľmi ma mrzí, že to pán predseda úradu zobral takto osobne,“ uviedol. Podľa neho je úplne prirodzené, že sa on ako minister voči rozhodnutiu úradu ohradil. „Rozhodnutie je podľa nášho názoru neodborné. Nebojím sa to povedať, nehovorím to ja, hovoria to štyri odborné posudky, ktoré sú na našej strane a ten najklúčovejší odborný posudok, sme si dali vypracovať Technickou univerzitou Košice, pod ktorou je podpísaný aj sám pán dekan, tak neviem kto iný by sa mohol relevantnejšie vyjadriť k tejto skutočnosti, ako práve Stavebná fakulta,“ podotkol. 

Doležal poznamenal, že do konfrontácie musel ísť, pretože nemal na výber. Doplnil, že túto súťaž začalo ešte predchádzajúce vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti v roku 2018, ktoré do zmluvy nezahrnulo dve slovíčka. „V súťaži nie sú napísané dve slovíčka, že akceptujeme aj ekvivalent.“

Pokračoval, že po jeho nástupe v marci 2020 bola táto súťaž vo fáze vyhodnocovania ponúk, čo znamená, že už nemal možnosť s touto súťažou čokoľvek meniť. „Mohol som ju akurát tak zrušiť, čo by bolo pravdepodobne tiež napádané,“ povedal Doležal. 

„Hrám tú hru do konca a jediné čo mi zostáva, je argumentovať odbornosť rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie,“ skonštatoval. „Som prvý minister, ktorý otvára túto tému na odbornej, nie právnej úrovni.“ Doležal tvrdí, že rešpektuje, že Úrad pre verejné obstarávanie takto dlhé roky rozhoduje, ale chce poukázať na to, že je to nezmysel.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok