Lengvarský potvrdil, že povinné očkovanie nebude. Otázna by bola jeho podpora medzi stranami

TA3/hm
13.1.2022 06:00

O povinnom očkovaní sa vedie diskusia už dlhšie, jednotný názor však na ňu v parlamente a ani v koalícii nie je. Niektoré strany ho odmietajú úplne, časť by sa prihlásila za povinnú vakcináciu seniorov či niektorých profesií. Kto je za, a kto proti? Zosumarizovali sme doterajšie postoje strán.

Lengvarský potvrdil, že povinné očkovanie nebude. Otázna by bola jeho podpora medzi stranami
TASR/Pavol Zachar

Minister Vladimír Lengvarský v utorok v relácii Markízy uviedol, že rozhodnutie o povinnom očkovaní pred vlnou variantu omikron nebude. Mešká sa aj s analýzou o povinnom očkovaní, ktorá mala byť hotová 10. januára. Proti povinnej vakcinácii sú opozičné strany, otázka by mohla úplne rozdeliť aj beztak krehký vládny štvorlístok.

Čaputová hovorí o krajnom riešení

Prezidentka Zuzana Čaputová si myslí, že je potrebné hľadať čokoľvek, čo by mohlo pomôcť v zvládaní pandémie, no malo by to byť podložené odbornými výrazmi. Povinná vakcinácia je podľa nej krajným prístupom. Hlava štátu si myslí, že sa Slovensko nebude môcť tomuto kroku vyhnúť. Uviedla to v relácii V politike.

Celú reláciu si môžete pozrieť tu:

"Veľmi ma zaujíma spôsob, ako sa k povinnému očkovaniu dostaneme. Bude potrebná odborná a vecná debata, o ktorých skupinách vlastne hovoríme. Je to opatrenie, ktoré majú v Maďarsku, v Poľsku, v Rakúsku a v Česku je o tom vážna debata," dodala, že povinná vakcinácia proti covidu je odbornou debatou a podporuje ju, ak sa nenájde iný spôsob.

Heger by začal so skupinou 60+

Premiér Eduard Heger je za povinné očkovanie. Ako uviedol v decembri na sociálnej sieti, aktuálne nevidí inú cestu ako von z pandémie. Najskôr by začal s povinným očkovaním vo veku nad 60 rokov. "Začnime so skupinou 60 plus, toto sú ľudia, ktorí napĺňajú nemocnice," uviedol pred Vianocami v TA3. Predsedovi vlády je vyčítané, že na presadenie rozhodnutia nemá politický výtlak.

Naopak, predseda hnutia OĽANO Igor Matovič si nemyslí, že by povinné očkovanie bolo cestou. Povinnosť nemusí ľudí presvedčiť. Obáva sa, že nakoniec by to bolo len o "rozdávaní pokút", no myslí si, že je to legitímna téma. Nominant OĽANO minister Lengvarský v decembri vyhlásil, že vzhľadom na epidemiologickú situáciu na Slovensku a rôzne nepravdivé informácie, ktoré sa šíria, musia o povinnom očkovaní uvažovať, hoci ešte pred rokom by na to ani nepomysleli. Predseda klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Michal Šipoš je za využitie všetkých motivačných nástrojov, aby sa nemuselo povinne očkovať. 

Kollár očkovanie odporúča, povinné nepodporí

Povinné očkovanie nechce, hoci ho odporúča, hnutie Sme rodina Borisa Kollára. Šéf parlamentu tvrdí, že očkovanie je jediná cesta k ochrane zdravia. Povinné očkovanie, ale nepodporí. „Nikdy nebudem hlasovať za to, aby sme zaviedli povinné očkovanie,“ uviedol V politike. Predseda parlamentu v inom rozhovore pre TA3 povedal, že očkovanie by malo zostať dobrovoľné. "Nemali by sme národ rozoštvávať a deliť na jedných a druhých," uviedol Kollár s tým, že by nechcel, aby prijali zákon, ktorý by nútil ľudí sa očkovať. Hlasovať za nebudú ani ministri a poslanci hnutia.

Sulík má tri dôvody, prečo nie

Jednotný názor na povinnú vakcináciu nie je ani v strane SaS. Proti je šéf liberálov Richard Sulík. Pre denník Pravda uviedol, že povinné očkovanie je "príliš veľké obmedzenie osobnej slobody". Argumentoval aj tým, že by to podnecovalo korupciu. Ako tretí dôvod, prečo je proti, uviedol, že opatrením by "do nepríčetnosti vytočili veľkú časť obyvateľstva".    

Minister školstva Branislav Gröhling podporuje povinné očkovanie pre niektoré skupiny. V novembri na Facebooku v súvislosti s očkovaním uviedol, že počas zlej situácie netreba vymýšľať koleso - riešenie sa ukrýva v očkovaní. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová je za využitie všetkých motivačných nástrojov, aby sa nemuselo povinne očkovať.

Za ľudí sú za

Strana Za ľudí bude podľa predsedníčky Veroniky Remišovej presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí nad 60 rokov od začiatku roka. "Tieto pravidlá, akékoľvek sú, či už je to Covid automat alebo lockdown, nie sú ani dlhodobé, ani udržateľné riešenia. Zaočkovanie čo najväčšej časti obyvateľstva je považované za riešenie pandémie na celom svete bez ohľadu na charakter spoločenského usporiadania," uviedla Remišová s tým, že sa na tom zhodujú vyspelé krajiny sveta. Remišová vyzvala aj prezidentku Čaputovú, aby povinné očkovanie jasne a priamo tiež podporila.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková si vie predstaviť hlasovať za povinné očkovanie. Vo verejnoprávnej televízii v nedeľu uviedla, že je čas sa o tom začať rozprávať, pretože sa krajina musí ekonomicky i spoločensky nadýchnuť. "Dostupné motivačné nástroje na zvýšenie zaočkovanosti už boli prijaté," upozornila.

Pellegrini hovorí o napätí

Opozičná mimoparlamentná strana Hlas-SD povinné očkovanie odmieta. Presadzovanie povinného očkovania proti ochoreniu Covid-19 môže podľa strany zvýšiť napätie v spoločnosti na extrémne nebezpečnú úroveň. Líder strany Peter Pellegrini uviedol v novembri, že "ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami."

Denisa Saková z Hlasu na margo povinného očkovania uviedla, že je to podľa jej názoru zásahom do ľudských práv. V prípade, že by sa takéto opatrenie odobrilo napríklad u zdravotníkov, zo systému by odišli viacerí lekári či sestry, čo by mohlo viesť k jeho kolapsu.

Fico hovorí o fašistickom nápade

Predseda Smeru-SD Robert Fico v súvislosti s povinným očkovaním uviedol, že ide o "nechutný fašistický nápad". Zdôraznil, že strana urobí všetko preto, aby povinné očkovanie na Slovensko nikdy neprešlo.

Mazurek nesúhlasí s kritikou

Predseda strany Kotlebovci - ĽSNS Marian Kotleba spochybňuje samotnú vakcínu proti ochoreniu Covid-19. Europoslanec Milan Uhrík, ktorý odišiel zo strany spolu s ďalšími členmi ĽSNS vrátane Milana Mazureka do Republiky, pre TASR TV uviedol, že Covid nespochybňujú. Nesúhlasí s kritikou, že opozícia komplikuje očkovaciu kampaň.

„Odmietam, aby vláda obviňovala opozíciu z neúspechu očkovacej kampane. Vláda má ľuďom objektívne vysvetľovať výhody aj nevýhody očkovania. A každý nech si dobrovoľne zváži, či je pre neho väčšie riziko podstúpiť očkovanie, alebo riskovať nákazu a možno aj ťažký priebeh Covidu,“ uviedol Uhrík v TASR TV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok