Slovensko má v českej vláde partnera, s ktorým si budeme rozumieť, hovorí Čaputová po privítaní Fialu

TA3 TASR
11.1.2022 17:25

V novej českej vláde má Slovensko partnera, s ktorým si bude rozumieť, uviedla to prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová po tom, čo v utorok privítala Petra Fialu, nového predsedu vlády Českej republiky.

Rozsvietenie vianočného stromčeka pred prezidentským palácom
TA3 / David Duducz

Na sociálnej sieti uviedla, že je rada, že prvé kroky českých aj slovenských ústavných činiteľov smerujú vždy vzájomne do hlavných miest krajín. "Symbolicky to potvrdzuje pretrvávajúcu blízkosť medzi našimi národmi a krajinami," uviedla hlava štátu. S českým premiérom prezidentka hovorila nielen o vzájomných vzťahoch, ale aj o výzvach, ktoré v súčasnosti pred krajinami stoja. 

"Naše spoločnosti čelia pokračujúcej pandémii a jej zdravotným, sociálnym a hospodárskym následkom. V oboch krajinách musíme riešiť nárast cien energií a rastúcu infláciu a jej dosahy na životné náklady našich občanov či prevádzku podnikov. Oboch nás tiež znepokojuje rastúce napätie v našom východnom susedstve," povedala Čaputová.

Ako správne riešenie vidia podľa slov hlavy Slovenskej republiky pokračovanie diplomatických rokovaní a dialógu o bezpečnosti v Európe. "Zhodli sme sa, že v 21. storočí pokusy o rozdelenie sfér vplyvu v Európe nemajú žiadne miesto," poznamenala.

Od rozdelenia Československa tento rok uplynie 30 rokov. "Stále však dokážeme navzájom zdieľať svoje starosti a tešiť sa z úspechov našich krajín. Popriala som Petrovi Fialovi a jeho vláde veľa úspechov a tiež úspešné predsedníctvo v Rade Európskej únie v druhom polroku tohto roka," dodala prezidentka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok