Zmeny pri predpisovaní liekov priniesli obavy. Pacienti veria, že poslanci sa budú zaoberať ich výhradami

TA3 TASR
11.1.2022 17:18

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR verí že Ministerstvo zdravotníctva SR aj poslanci Národnej rady SR sa budú zaoberať výhradami poskytovateľov, lekárnikov aj pacientov v súvislosti so zmenou predpisovania liekov a hľadať také riešenia, ktoré zamedzia zbytočným konfliktom a stresom.

lekáreň lieky 1140px (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

"Uvedená zmena priniesla veľa otázok, na ktoré nepoznáme odpovede. Za nás pacientov preto posielame odkaz poslancom, aby všetky zmeny boli riadne odôvodnené, aby boli prediskutované a aby ich bez tohto neschvaľovali," uviedla prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Podotkla, že pri veľkých zmenách, akou je aj táto, je potrebné dať lekárom, lekárnikom, inštitúciám a najmä pacientom dostatočný a primeraný čas na prípravu. "Zmena v zákone bola predložená v rámci poslaneckého návrhu a nebola prediskutovaná s pacientskymi združeniami ani so všetkými organizáciami, ktoré združujú ambulantných a nemocničných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, neprešla riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním," spresnila.

Pacienti sa obávajú, že v praxi nebude možné špecialistov osobne pre predpísanie receptu navštíviť a budú musieť niekoľko hodín telefonovať či navštíviť viacerých špecialistov. "Čo je časovo náročné a sú tu obavy, že mnohí pacienti by to vzdali a mohli by vynechať liečbu," podotkla Lévyová s tým, že AOPP už pred pandémiou upozorňovala na nedostatok špecialistov a dlhé čakacie doby.

Nejasnosti v zákone

Problém vidí aj v tom, kedy sa pacient dostane k receptu napríklad po prepustení z nemocnice, keď tam nebude potrebný špecialista v prípade inej diagnózy ako pre tú, ktorú bol hospitalizovaný. "Lieky na tri dni v nemocnici už nemusí dostať pre nejasnosti v zákone a všeobecný lekár mu ich nemôže predpísať," vysvetlila.

Podľa jej slov je po tejto zmene možné, že pre zvýšenie administratívnej záťaže, nejasnostiam v rámci opakovanému predpisovaniu receptov, nedostatočným financiám v zdravotníctve a platbám za výkony pribudnú špecialisti, ktorí sa radšej rozhodnú neuzatvoriť zmluvy so zdravotnými poisťovňami. "Budú radšej poskytovať špecializovanú zdravotnú starostlivosť na priame platby od pacientov. Počet pacientov by im klesol aj administratívna záťaž, ale príjmy by im neklesli," vysvetlila Lévyová.

Dodala, že ak sa kompetentní nezačnú zamýšľať nad tým, ako posilniť všetky formy zdravotnej starostlivosti, môžu mať nesystémové zmeny veľmi ťažké dosahy na celé zdravotníctvo.

Kritika legislatívy

Všeobecní lekári po novom nemôžu predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Upozornili na to Zväz ambulantných poskytovateľov aj Slovenská kardiologická spoločnosť, ktoré novú legislatívu kritizujú a vyzvali na jej prehodnotenie. Zmena, ktorú presadili poslanci Národnej rady SR za klub OĽANO Eva Horváthová, Marek Šefčík a Marek Krajčí, je účinná od začiatku roka. Zdôvodňovali ju tým, že tzv. delegovaná preskripcia administratívne extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov a zbytočne sa zvyšuje ich návštevnosť. Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že je naďalej otvorené diskusii v súvislosti s predpisovaním liekov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok