Všetko, čo potrebujete vedieť, a praktické rady o EXPO2020 v Dubaji

CK Satur/PR
11.1.2022 17:43

Dubaj aktuálne láka návštevníkov z celého sveta na unikátnu výstavu EXPO. Ako sa nestratiť v záplave informácií a byť pripravený na všetko možné aj nemožné prinášame v nasledujúcich riadkoch.

Všetko, čo potrebujete vedieť, a praktické rady o EXPO2020 v Dubaji
Atrakcia Water Feature na EXPO DUBAI.

Čo je EXPO?

Fantastická výstava EXPO2020 bola slávnostne otvorená v Dubaji 1. októbra 2021 (jej konanie bolo presunuté z roku 2020 na rok 2021/22) a bude trvať do 31. marca 2022. Jedná sa tak v histórii o vôbec prvé EXPO v regióne Stredného východu, Afriky a južnej Ázie. Hlavnou témou je „spájanie myšlienok a tvorenie budúcnosti“, na ktorú nadväzuje „udržateľnosť, mobilita a príležitosť“. Každá zo 192 krajín sveta tak na dubajskom EXPO vystavuje práve jednu z uvedených tém, ktoré si môžete vychutnať aj počas vašej dovolenky v Dubaji. Už teraz sa Dubaj s výstavou EXPO stáva centrálnym regiónom, ktorý prináša inšpirácie pre novodobé ľudské pokroky.

EXPO DUBAI. CK SATUR

Ako sa dostať na EXPO?

Je jedno či prichádzate metrom, autobusom alebo autom, organizátori navrhli vynikajúci dopravný systém, pričom sa pripravili až na 25 miliónov návštevníkov. Priamo z Medzinárodného letiska v Dubaji – Terminal 3 (50 km) každý deň premáva nielen samotné metro, ale aj autobus tam i spať a to každých 20 min. Podobne je to i z nákupného centra Dubai Mall, Palm Jumeirah alebo mnohých iných miest v rámci Dubaja či iných emirátov. Všetky tieto autobusy tzv. Expo Rider sú zdarma.

Odchody autobusov Expo Rider. Foto: rta.ae

Ak využijete metro, červenou linkou sa dostanete priamo na stanicu EXPO (konečná stanica). Prvé príchody začínajú od soboty do štvrtku o 06.15 hod., a v piatok o 09.15 hod. Posledný transfer je od soboty do stredy o polnoci, štvrtok a piatok o 01.00 hod. Na výstavu sa môžete dopraviť aj autom, okolo celého EXPO a jeho jednotlivých zón je dostatočné množstvo parkovacích miest. Parkovanie je zdarma a prístupné od 08:30 do 23:00 nedeľa až štvrtok a 08:30 to 01:00 piatok až sobota. Dostupné sú samozrejme aj taxi služby alebo môžete vyskúšať aj objednávku transferu cez aplikáciu Careem či Uber.

Otváracie hodiny EXPO

Otvorené je 7 dní v týždni, od nedele do štvrtka v čase od 09.00-00.00 a v piatok a sobotu od 09.00-02.00. Samotné pavilóny sú otvorené od 10.00-22.00. Na centrálnom stage sa show konajú až do polnoci.

Hlavná kupola na EXPO DUBAI. CK SATUR

Vstupenky na EXPO - kde ich kúpiť a aká je cena

Kúpou lístku máte vstup do každého pavilónu, na podujatia, živé predstavenia a tiež možnosť zúčastniť sa rôznych zábavných programov. Na každý deň je pripravených až 60 živých vystúpení s hudbou, tancom či rôznymi umeleckými prvkami.

Vstupenky na EXPO do 31.3. 2022:

•1-dňový lístok od pondelka do piatku dospelý: 11 EUR

•1-dňový lístok od soboty do nedele dospelý: 23 EUR

•1-dňový lístok Premium Experience dospelý: 87 EUR

•3-dňový lístok dospelý: 48 EUR

•deti do 17 rokov zdarma

•študenti s platným preukazom zdarma

•seniori nad 60 rokov zdarma

Lístky je možné objednať aj ku jednotlivým pobytom v SAE prostredníctvom CK SATUR alebo cez oficiálnu web stránku, cez aplikáciu EXPO alebo priamo pred vstupom na EXPO. Pri ceste leteckou spoločnosťou Emirates získavate ku letenke aj jednodňovú vstupenku na EXPO zdarma, ktorú je možné rezervovať prostredníctvom stránky The Emirates Expo 2020 day pass | Expo 2020 Dubai | Emirates Austria

PCR testovanie pre vstup na EXPO

Pre vstup na EXPO sa vyžaduje byť, buď očkovaný alebo mať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. Organizátori EXPO mysleli aj na nezaočkovaných a priamo v okolí výstavy zriadili veľké testovacie miesto. Na pešiu vzdialenosť sa však nachádza relatívne ďaleko od vstupu na výstavu. Preto, ak cestujete s metrom alebo autobusom pri vstupe na EXPO požiadajte personál, aby vám zavolali shuttle, ktorý vás do testovacieho centra a potom späť na metro zavezie.

V samotnom centre je k dispozícii veľký počet testovacích staníc a zdravotníkov, preto testovanie prebieha rýchlo a jeho proces je rovnaký ako na Slovensku. Predložiť tu však musíte svoj pas a platnú vstupenku na výstavu. Výsledky garantujú do 10 hodín. Doručia vám ich mailom aj SMS a v anglickom jazyku. Ak si kúpite viacdňovú vstupenku, máte nárok až na 3 PCR testy. PCR testovanie pre vstup na EXPO je zdarma. Ak sa vám zdá cesta na EXPO zbytočne dlhá, môžete využiť aj niektoré z partnerských testovacích centier v rámci Dubaja, či iných emirátov.

Testovacie centrum na DUBAI EXPO. CK SATUR

Ako prebieha vstup na EXPO

Vstup je možný z 3 strán, teda z každého pavilónu: mobilita, udržateľnosť a príležitosť. Pre vstup je potrebné mať so sebou a personálu ukázať vstupenku (vytlačenú alebo elektronicky) a doklad o očkovaní alebo doklad o vykonaní PCR testu s negatívnym výsledkom v anglickom jazyku nie starším ako 72 hodín (vytlačený alebo elektronicky). Ak nie ste očkovaný, PCR test vám urobia priamo na výstave (viď informácie vyššie). Na niektorých vstupoch po predložení vstupenky robia aj fotku tváre, ktorá sa spojí s vašou vstupenkou. Následne vás ešte čaká kontrola batožiny (ako na letisku). Vstup prebieha veľmi plynulo a nevytvárajú sa dlhé rady.

Pavilón Veľkej Británie. CK SATUR

Stiahnuť si apku a byť informovaný

Ak sa chcete rýchlo orientovať, mať prehľad, kde sa ktorý pavilón nachádza, ako sa k nemu dostanete, čo vás v ktorom pavilóne čaká, urobiť si rezervácie vstupov, naplánovať si svoj vlastný plán objavovania zážitkov a pavilónov, pozrieť sa kde sa dá najesť, či kde sa koná aké predstavenie a show, môžete si stiahnuť apku Expo2020Dubai. Budete mať všetko na jednom mieste a pod jednou strechou. V apke si tiež viete kúpiť lístok na samotnú výstavu.

Koľko času je potrebné na EXPO?

Ak si Dubai Expo 2020 chcete užiť naozaj naplno a poctivo pozrieť aspoň 80% pavilónov (stojí to za to) a zažiť maximum zážitkov, ktoré táto unikátna a jedinečná výstava ponúka, je dobré si vyčleniť 4 až 5 dní. Ak máte menej času, pozrite si odporúčania nižšie na TOP pavilóny, TOP eventy a zážitky, ktoré musíte vidieť a naplánujte si čas a návštevu, čo najoptimálnejšie vrátane rezervácii, ktoré si do niektorých pavilónov treba urobiť vopred.

3 hlavné zóny EXPO

Výstavisko EXPO je rozdelené do 3 hlavných zón, kde má každá zóna jeden obrovský pavilón a jednotlivé pavilóny podľa krajiny, prípadne partnerských organizácií.

Udržateľnosť (Sustainability) – hlavný pavilón „Terra “

Táto zóna predstavuje najpokročilejšie svetové technológie. Dozviete sa v nej ako sa štáty snažia presadzovať udržateľnosť a zároveň spoznáte ako je možné žiť v harmónii s prírodou spolu s modernými technológiami. Nájdete tu lesy, preskúmať môžete oceány a dozviete sa ako zachovať našu planétu pre budúce generácie. V súlade s témou udržateľnosti Terra ponúka aj priestor pre vegánske reštaurácie ako XYST, Veg, Mudrá, ktorá má strešný bar s krásnym výhľadom na areál EXPO. Za tri najlepšie pavilóny sa v tejto zóne považuje Singapurský s dažďovým pralesom, Brazílsky s vodopádom a zvukmi Amazonky, a Holandský s vertikálnou farmou v tvare kužeľa na pestovanie húb.

Príležitosť (Opportunity) – hlavný pavilón „Mission possible“

Zaujímavá zóna, ktorá prezentuje, že všetko na svete je možné, ako napríklad v Monackom pavilóne, ktorý odhaľuje nové perspektívy veci vidieť inak alebo vo Švajčiarskom pavilóne sa môžete vydať aj na zaujímavú túru. Jeho cieľom je poukázať, že túžba dokáže podnietiť vytvárať lepší svet. Zároveň sa tu môžete dozvedieť o skutočných hrdinoch, ktorí menia svoje komunity k lepšiemu. Nájdete tu aj emirátsku pražiareň kávy Canvas by Coffe Culture.

Mobilita (Mobility) – hlavný pavilón „Alif“

V tejto zóne sa môžete tešiť na predstavenie nových technológií a inovácií, prieskum vesmíru alebo aj vidieť mobilné zariadenia priamo v akcii. Tento pavilón poukazuje ako porozumieť rôznym kultúram cez výmenu poznatkov a nápadov. V Alif Café sa dozviete aké ingrediencie pochádzajú z Hodvábnej cesty. Medzi tri najlepšie pavilóny patrí Austrálsky so 60 000 ročnou kultúrou, kreativitou či inováciou, Botswanský s cestou divočiny cez VR a 4D, a Kórejský s predstavením zaujímavej architektúry a vertikálnym kinom.

Čo je cieľom pavilónov?

Na vytvorenie tejto fantastickej výstavy bolo potrebných 8 rokov a 7 miliárd dolárov. Ale určite sa to oplatilo. Prvý krát v histórii svetovej výstavy má každá zúčastnená krajina svoj vlastný pavilón s jedinečnou prezentáciou nových technológií, zároveň vyzdvihuje vlastné kultúrne prvky, prírodu, tradície, gastronómiu a remeslá. Mnohé pavilóny boli navrhnuté svetoznámymi architektmi. Napríklad pavilón Spojených arabských emirátov, ktorý je najväčší, navrhol Santiago Calatrava a svojou konštrukciou pripomína sokola (národný vták) počas letu.

Pavilóny ponúkajú svojím návštevníkom cestu do budúcnosti prostredníctvom moderných technológií, či umelej inteligencii. Cieľom pavilónov je poukázať na prepojenie sveta spoločným skúmaním, vedeckými pokrokmi a inováciami pre krajšiu a bezpečnú budúcnosť na našej planéte.

Slovenský pavilón

Pavilón Slovenska nájdete v modrej zóne, teda v sekcii Mobility. Hneď pri vchode sa nachádza malé bistro, v ktorom predávajú chlebíčky s rôznymi nátierkami, kávu a iné nápoje.

Vstup do Slovenského pavilónu CK SATUR

Nájdete tu aj umenie, ktoré v podobe skla prezentuje Gordana Turuk alebo šperky od Petry Tóth. Na prízemí stánku prezentuje Slovensko svoje unikátne vodíkové auto MH2.

Vodíkové auto MH2 v slovenskom pavilóne na EXPO DUBAI. CK SATUR

V rámci expozície na prvom poschodí môžete navnímať krásy Slovenska, a to v špeciálnej miestnosti s 360-stupňovou obrazovkou, ktorá vás okrem iného prenesie do Vysokých Tatier – pýchy Slovenska, vďaka interaktívnej hre a vôňam reprezentujúcim štyri ročné obdobia. Nájdete tu tiež reštauráciu Warhol´s Bistro s veľmi chutným menu od šéf kuchára Martina Záhumenského. Ochutnajte tradičný rezeň, tatarák, bryndzové halušky či kapustnicu. Pochutnať si môžete aj na Kofole či pivku. Treba však rátať s trochu vyššími cenami, než aké sú na Slovensku.

Warhol´s Bistro v slovenskom pavilóne na DUBAI EXPO. CK SATUR

Ako prebieha vstup do pavilónov?

Veľké pavilóny, ktoré sa zväčša nachádzajú po okrajoch zón sú veľmi žiadané a preto treba počítať s dlhšími čakacími časmi (od 30 až po 90 minút). Vstup do pavilónov je však vždy veľmi organizovaný a niektoré pavilóny ponúkajú začiatok zábavy či vzdelávania už počas čakania v rade. V menších a malých pavilón sa nečaká vôbec. Na výstave sú však, pre obrovský záujem, aj pavilóny, do ktorých si treba urobiť rezerváciu aj niekoľko dní vopred. Ide napríklad o pavilón Emirates, Kórea, či Japonsko.

Je EXPO pre deti?

Rozhodne áno. Ideálne však pre deti vo veku 6 a viac rokov, aby si výstavu vedeli reálne užiť (a aj vy ako rodičia) a aby vydržali stáť aj dlhší čas na jednom mieste bez zábavy, keďže niekedy treba vystáť dlhú radu na vstup do pavilónu. Okrem toho, že ich obsah pavilónov veľa naučí a veľa zažijú, ponúka výstava veľa možností a miest, na ktorých možno tráviť spoločný a zábavný čas s deťmi. Od rôznych ihrísk, cez vodné atrakcie (skvelý je Water Feature) až po malých robotov, ktorý sa pohybujú po uliciach EXPA a v deťoch vzbudia nielen pozornosť, ale aj im urobia radosť.

Atrakcia Water Feature na EXPO DUBAI. CK SATUR

Kde je možné sa najesť?

Expo2020Dubai ponúka nekonečné možnosti stravovania. Mnohé pavilóny majú svoje vlastné reštaurácie, či bistrá. Nájdete tu dokonca aj reštauráciu "all you can eat". Drobné stánky sa nachádzajú aj na niektorých hlavných uliciach výstavy, dokonca tu nájdete aj sekciu "Street Food". Prehľad miest, kde a kedy sa dá najesť, nájdete pohodlne v aplikácii Expo2020Dubai. Vyskúšať môžete aj bryndzové halušky, kapustnicu alebo rezeň, ktorý vám naservírujú z menu od šéf kuchára Martina Záhumenského v slovenskom pavilóne alebo guláš a dobré pivo v českom pavilóne.

Warhol´s Bistro. CK SATUR

TOP pavilóny jednotlivých krajín

Ako bolo v októbri 2021 spustené EXPO, ukázalo sa, že medzi TOP pavilóny s najvyššou návštevnosťou a zaujímavými prezentáciami patria:

  • Rusko
  • Saudská Arábia
  • Južná Kórea
  • Japonsko
  • Austrália
  • Kazachstan
  • USA
  • Nemecko
  • Holandsko

Ruský pavilón na DUBAI EXPO. CK SATUR

TOP krajiny, ktoré neprezentujú krajinu či atrakciu

Okrem pavilónov prezentujúcich jednotlivé krajiny nájdete na EXPO aj pavilóny, ktoré sú buď partnerské alebo zamerané na jednotlivé hodnoty výstavy ako je mobilita, udržateľnosť a príležitosť. Okrem toho na výstave nájdete aj iné zábavné atrakcie, pričom niektoré z nich nie sú v cene vstupenky zahrnuté (napríklad Garden in the Sky). Vyskúšať môžete napríklad tieto:

  • Pavilón Mobility
  • Pavilón Emirates
  • Pavilón DP World
  • Atrakcia Water Feaures
  • Atrakcia Garden in the Sky

Garden in the Sky. CK SATUR

Hlavný stage a show

V centre EXPO sa nachádza obrovský stage – Al Wasl Dome, na ktorom sa konajú všetky veľké show a dôležité podujatia či príhovory rôznych reprezentantov. Ide o obrovskú kupolu s dokonalou akustikou a otvorom na strope s výhľadom na oblohu. Show prebiehajú niekoľko krát za deň a sú vo viacerých verziách: zvukové, zvukovo-obrazové alebo kombináciou živého tanečného vystúpenia a zvukovo-obrazovej show. Najkrajšie sú vtedy, keď sa zotmie, preto je dobré sa zdržať na EXPO minimálne do 22:00 hod. Vo večerných hodinách sa pred stánkom Číny a pred vstupom do EXPO konajú aj svetelné a dronové show.

Hlavný stage. CK SATUR

Kde je najlepšia zábava aj mimo programu v pavilóne?

Okrem hlavného stagu, je veľmi zaujímavý a atraktívny aj stánok Austrálie. Tu je jednak krásna prezentácia vo vnútri pavilónu, dobrý catering, ale aj perfektný hudobno-zábavný program pred samotným stánkom. Austrália si pripravila vystúpenia rôznych spevákov (napríklad aj účastníka súťaže X-Faktor), DJ, či umelcov a akrobatov. Ak hľadáte trochu zábavy, ktorá tam v tomto korona období chýba, rozhodne sa na tomto stánku zdržte až do neskorého večera a užite si atmosféru malých komorných koncertov a vystúpení.

Čo keď prší

Dážď nie je príjemný spoločník na žiadnej dovolenke a ani počas návštevy EXPO. Ak predpoveď ukazuje, že bude pršať, zoberte si dáždnik alebo pršiplášť. Pavilóny ostávajú otvorené aj počas dažďa, ale, žiaľ, nie všetky. Niektoré sa dočasne alebo na dlhšie uzavrú, kým pavilón vysušia (v prípade, že dážď pavilón poškodí, ostanú niektoré krajiny zatvorené aj na dlhšie obdobie). Ak v čase pršania čakáte v rade, organizátori vám ponúknu dáždniky alebo miesto na úkryt vo vstupných častiach pavilónu. V prípade, že prší organizátori pri odchode z EXPO rozdávali jednodňové vstupenky zdarma, aby ste si EXPO mohli užiť najbližšie 3 týždne opäť a v pohode za príjemného počasia.

Užitočné rady na záver

Vzhľadom na rozsiahlosť výstavy zoberte si pohodlnú obuv aj oblečenie. Vhodný je aj ľahký sveter alebo bunda, pretože niektoré pavilóny silno klimatizujú a niekedy je večer chladnejšie. Myslite na dobre nabité telefóny, či kamery a v prípade potreby aj externú nabíjačku. Ak nevládzete veľa chodiť alebo cestuje s vami niekto, kto nemá takú výdrž, v rámci areálu jazdia aj tzv. buggies (golfové autíčka), môžete ich požiadať o transfer. A v rámci areálu je možné si tiež požičať bicykle.

Pavilón Saudskej Arábie na EXPO DUBAI. CK SATUR

EXPO v Dubaji je nezabudnuteľný zážitok, pričom si ho môžete skombinovať aj s pobytom na pláži a popritom si užiť všetky nové atrakcie, ktoré sa v Dubaji nedávno otvorili.

Aktuálne informácie o vstupe do Spojených arabských emirátov a návratu na Slovensko nájdete v covid mape CK SATUR.

Všetko čo potrebujete vedieť o EXPO2020 v Dubaji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok