Ceny nehnuteľností naďalej rastú. Bývanie niekde zdraželo až o tretinu

TA3
11.1.2022 15:46

Stavebníctvo sa u nás postupne zotavuje. Jeho produkcia v novembri rástla už piaty mesiac po sebe. Naďalej ale rastú aj ceny nehnuteľností. Za uplynulý rok zdraželi v niektorých častiach Slovenska aj o tretinu.

Stavebné podniky dosiahli vlani v novembri o percento vyššiu produkciu, ako mesiac predtým. Tempo rastu si udržujú nepretržite už piaty mesiac. V medziročnom porovnaní, ale stavebné práce stále zaostávajú o viac ako osem percent. Informoval o tom Štatistický úrad Slovenskej republiky. Podľa údajov portálu nehnuteľnosti.sk, pretrváva aj rast cien bytov, a to vo všetkých regiónoch. Predovšetkým v Košiciach a Banskej Bystrici, kde si záujemcovia priplatili aj tretinu ceny. Lacnejšie byty z trhu miznú veľmi rýchlo.

V ponuke tak ostávajú hlavne drahšie, ktoré ešte viac zvyšujú priemerné ceny. Tie hore ťahá aj výrazné zdražovanie stavebných materiálov. Analytici upozorňujú, že ceny bytov na Slovensku dlhodobo nestúpajú úmerne mzdám. Najvypuklejšie je to podľa nich v hlavnom meste. Kým pred rokom podľa údajov portálu Bratislavčan, na priemerný dvojizbový byt zarábali približne desať rokov, na konci vlaňajška by dostal takmer jedenásť priemerných hrubých ročných platov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok