Haščák bude od štátu žiadať ospravedlnenie. Ak k nemu nedôjde, chce odškodné

TA3
11.1.2022 15:20

Zadržanie, väznenie a neskoršie prepustenie Jaroslava Haščáka má dohru. Finančník bude od štátu žiadať ospravedlnenie alebo náhradu škody. Informuje o tom Peter Kubina, ktorý ho začal právne zastupovať.

"Ako potvrdil predovšetkým Najvyšší súd Slovenskej republiky, náš klient bol obvinený a väzobne stíhaný nezákonne. Samotné obvinenie bolo vznesené nedôvodne. Bolo postavené len na výňatku z internetového spisu Gorila, ktorý hovorí o údajnej spravodajskej informácii Slovenskej informačnej služby (SIS) bez toho, aby bol dôkazne overený jej obsah, pôvod a nebola ani len vypočutá údajná autorka tejto informácie,“ vyhlásil Kubina.

Tvrdí, že vyšetrovacie orgány nepredložili žiadny dôkaz o tom, že by mal bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš vyniesť nahrávky Gorila či čokoľvek iné z tajnej služby a poskytnúť to priamo alebo nepriamo Haščákovi. Advokát považuje za neopodstatnené aj vzatie Haščáka do kolúznej väzby.

Avizuje, že v najbližších týždňoch bude Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky a Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky doručená žiadosť o predbežné prerokovanie nároku vrátane návrhu na ospravedlnenie sa Haščákovi. Ak by uvedené inštitúcie návrh na ospravedlnenie akceptovali, podľa Kubinu by predišli pripravovanej žalobe o náhradu škody.

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nebude uvedenú záležitosť riešiť prostredníctvom médií," reagoval jej hovorca Dalibor Skladan. Ministerstvo spravodlivosti zatiaľ stanovisko neposkytlo. Generálna prokuratúra zrušila koncom augusta 2021 v súvislosti s kauzou Gorila obvinenie voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, ale aj bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke.

Generálna prokuratúra zrušila koncom augusta 2021 v súvislosti s kauzou Gorila obvinenie voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, ale aj bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok