Za zosmiešňovanie protipandemických opatrení hrozia v SAE pokuty aj väzenie

TA3 TASR
11.1.2022 14:04

Spojené arabské emiráty (SAE) pohrozili väzením ľuďom, ktorí si robia žarty z tamojších opatrení proti šíreniu nákazy koronavírusom po tom, ako sa na internete objavili zosmiešňujúce fotografie a videá.

Za zosmiešňovanie protipandemických opatrení hrozia v SAE pokuty aj väzenie
TASR/AP (ilu)

Federálna prokuratúra uviedla, že používateľom sociálnych sietí podľa nových sauskoarabských zákonov hrozí za zdieľanie zavádzajúcich informácií počas pandémie trest odňatia slobody na najmenej dva roky a pokuta 200-tisíc AED (zhruba 48-tisíc eur).

Spojené arabské emiráty zaviedli množstvo opatrení proti šíreniu vysoko nákazlivého variantu omikron. Krajina hlási najvyššie denné počty prípadov infekcie od marca minulého roka, predovšetkým v dôsledku nového variantu.

Saudskoarabská federálna prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že varovanie nasledovalo po "nedávnom zdieľaní fotografií a videí na sociálnych sieťach sprevádzaných komentármi a piesňami, ktoré zosmiešňujú preventívne opatrenia a vyzývajú ostatných, aby ich ignorovali". Prokuratúra ďalej vo vyhlásení vyzvala ľudí, aby sa "zdržali tohto správania, ktoré sa trestá podľa zákona".

V SAE sa v uplynulých týždňoch zvýšil nápor na testovacie strediská. Mnohí zamestnávatelia totiž žiadajú od svojich zamestnancov výsledky PCR testov na pravidelnej báze. Krajina taktiež zakázala vycestovať do zahraničia občanom, ktorí sa nedali zaočkovať posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

V Spojených arabských emirátoch v súčasnosti prebieha svetová výstava Expo Dubaj, ktorá doteraz prilákala viac ako deväť miliónov návštevníkov. Ministerstvo zdravotníctva v utorok hlásilo 2511 nových prípadov nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok