Protestujúci farmári zaplavili Brusel mliekom a traktormi

TASR, TA3
26.11.2012 20:37

Rozhorčení farmári z viacerých členských krajín EÚ protestovali dnes v Bruseli proti nízkym nákupným cenám mlieka, ktoré je podľa nich lacnejšie než voda. Protest sa nezaobišiel bez násilných zrážok s políciou, uviedla agentúra DPA.

Protestujúci farmári zaplavili Brusel mliekom a traktormi
SITA

Centrum Bruselu zaplavili stovky pomaly sa pohybujúcich traktorov, čo spôsobilo dopravné zápchy a výluky v okolí európskych inštitúcií, ako aj na prístupových cestách do mesta. Polícia musela pre demonštráciu uzavrieť štyri cestné tunely vedúce do mestského centra.

Protestujúci farmári sa zhromaždili na námestí pred sídlom Európskeho parlamentu. Vystriekali pritom hadicami približne 15.000 litrov mlieka na samotnú budovu parlamentu i na policajný kordón okolo nej.
Demonštranti tiež hádzali na policajtov vajíčka a pálili balíky slamy. Policajti ich nakoniec museli rozohnať obuškami a slzotvorným plynom.

Súčasná priemerná nákupná cena mlieka v Európe dosahuje približne 30 eurocentov za liter. Farmári pritom tvrdia, že potrebujú minimálne 40 centov, aby pokryli svoje výrobné náklady. Podľa Európskej mliečnej rady (EMB) to vyvoláva masový odlev farmárov z tohto sektora. Úsilie európskych producentov o zvýšenie nákupných cien surového kravského mlieka podporila aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Podľa EMB by sa do dvojdňovej protestnej akcie malo zapojiť asi 1500 demonštrantov. Protest sa koná pred dvojdňovým zasadnutím európskych ministrov poľnohospodárstva, ktoré sa začne v stredu v Bruseli.

mlieko 2 (SITA).jpg
mlieko 3 (SITA).jpg
mlieko 4 (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok