Budú kultúre stačiť nové pravidlá? Tento systém je zatiaľ na vlnu omikronu, hovorí štátny tajomník Kutaš

TA3
11.1.2022 13:16

Kultúra sa dočkala, vláda schválila zmeny v aktuálnych opatreniach a uvoľnila pravidlá pre hromadné podujatia. Ako to má vyzerať v praxi? Podľa štátneho tajomníka ministerstva kultúry Radoslava Kutaša sa pravidlá ešte môžu modifikovať. Pavol Smolka z iniciatívy Otvorme kultúru by uvítal naopak dlhodobejšie garancie.

Slovenské národné divadlo SND 1140 px
TASR/Jaroslav Novák

Podujatia podľa rizikovosti

Vláda rozdelila kultúrne podujatia do troch kategórií - nízko rizikové, stredne rizikové a vysoko rizikové. Podľa toho sú nastavené aj pravidlá či kapacity. "Už dávnejšie máme vydiskutované, ktoré podujatia sú menej rizikové," uviedol štátny tajomník ministerstva kultúry Radoslav Kutaš v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

Nízko rizikové podujatia môžu byť vo voľnejšom režime. "100 účastníkov je minimum, ktoré sme chceli garantovať. Opierali sme sa aj o predošlý kultúrny semafor. Organizátor si teraz bude môcť vybrať. V prípade, ak je nízko rizikový, môže urobiť podujatie pre 100 ľudí alebo 50 % kapacity svojho priestoru," uviedol Kutaš s tým, že je to výhodné najmä pre sály s veľkou kapacitou. Všetky podujatia však musia byť v režime OP - očkovaní a tí, ktorí prekonali koronavírus.

"Kiná sú napríklad podujatia so stredným rizikom, lebo sú tam nápoje a konzumácia jedál, a tak sme kapacitu znížili na 25 %," uviedol štátny tajomník. Aj v tomto prípade platí, že organizátor si vyberie buď 100 ľudí, alebo 25 % kapacity. Stále však v režime OP.

Zmena nastáva pri vysoko rizikových podujatiach akými sú svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky, zábavy v prevádzkach. Tu je už režim OP+. "Znamená to v podstate to, že pokiaľ človek nemá tretiu posilňovaciu dávku vakcíny, vyžaduje sa aj test," dodal.

Tieto pravidlá budú podľa Kutaša všeobecne záväzné a účinnosť nadobudnú spolu s vyhláškou. "Divadlá, kiná, filharmónie, rôzni organizátori sa stále správali zodpovedne. Spolieham sa na to," uviedol. Dokedy to bude podľa neho fungovať v tomto režime? Podľa Kutaša vláda prijala tento systém priamo pre vlnu variantu omikron.

Umelci a organizátori by uvítali viac

Pavol Smolka z iniciatívy Otvorme kultúru by naopak prijal dlhodobejšie riešenia. "Otázka už nie je, či teraz otvoríme na nejaké obdobie, potrebujeme pracovať dlhodobo a dostať sa do módu, ktorý bude fungovať za akýchkoľvek okolností a bude sa modifikovať. Covid tu zostáva už naveky," uviedol s tým, že by uvítali napríklad pri režime OP aj plné kapacity. Pri tých menších sa mnohým kultúrne podujatia totiž ani neoplatí organizovať.

Nemyslí si však, že ministerstvo kultúry s nimi nekomunikuje, cieľom iniciatívy je komunikovať vyššie, a to s vládou či ministerstvom zdravotníctva, aby sa na kultúru a šport nezabúdalo. "Rok 2021 bol veľmi kritický, potrebujeme tú komunikáciu otvoriť a urobiť zmeny čo najskôr," dodal s tým, že kultúra to inak nemusí prežiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok