Bývalý hajtman Rath bude podmienečne prepustený, čaká ho však ďalší súd

TA3 TASR
11.1.2022 12:53

Krajský súd v Brne v utorok rozhodol o podmienečnom prepustení bývalého hajtmana (župana) Stredočeského kraja Davida Ratha, informoval portál Novinky.cz s odvolaním sa na český denník Právo.

Bývalý hajtman Rath bude podmienečne prepustený, čaká ho však ďalší súd
ČTK

Mestský súd v Brne rozhodol o podmienečnom prepustení Ratha s dĺžkou skúšobnej lehoty sedem rokov ešte vlani v novembri. Proti tomuto rozhodnutiu však vtedy podala sťažnosť štátna zástupkyňa a Rath preto aj naďalej zotrval vo väzení. Krajský súd v Brne však túto sťažnosť v utorok zamietol a Rath by sa tak mal v priebehu niekoľkých hodín dostať na slobodu. 

David Rath si odpykáva sedemročný trest za korupciu vo väzení v Brně-Bohunicích. Bývalý hajtman si odsedel už 3,5 roka — teda polovicu trestu. O jeho podmienečné prepustenie vlani požiadal Zväz pacientov Českej republiky.

Polícia Ratha zadržala v máji 2012 so sedemmiliónovým úplatkom, ktorý si niesol v krabici od vína. Pražský vrchný súd neskôr uznal Rathovu vinu v prípadoch ovplyvňovania tendrov na rekonštrukciu zámku Buštehrad pri Kladne a budovy gymnázia v Hostiviciach neďaleko Prahy.

Za túto tzv. prvú vetvu prípadu dostal Rath sedemročný trest odňatia slobody, peňažný trest v hodnote 10 miliónov českých korún a zákaz činnosti. Tento trest dostal za zabezpečenie výhody pri zadávaní verejnej zákazky a poškodzovanie finančných záujmov EÚ, píšu Novinky.cz. V apríli sa odvolací vrchný súd bude zaoberať tzv. druhou vetvou prípadu, v ktorej Rath čelí obvineniam spolu s ďalšími ôsmimi ľuďmi a deviatimi firmami vrátane stavebnej firmy Metrostav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok